Müşterek kararnameyle atanan, seçim için istifa ederse

Türkiye, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, 2839 sayılı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Ocak 2015 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müşterek kararnameyle atanan, seçim için istifa ederse

YSK'nın açıkladığı takvime göre de, aday adayı olmak isteyen kamu çalışanlarının 10 Şubat'a kadar istifa etmesi gerekmektedir.

Memurlar.net olarak daha önce, Devlet Personel başkanlığınca yayımlanan "Milletvekili Genel Seçiminde Aday Olmak İsteyen Kamu Görevlileriyle İlgili Rehberi" yayınlamıştık.

Söz konusu rehbere ilave olarak sitemize gelen sorulara verdiğimiz cevaplar şu şekildedir:

KAMUDAKİ İŞÇİLERİN İSTİFA ETMESİNE GEREK YOK

- Kamu kurum ve kuruluşlarında 4857 sayılı İş Kanunun hükümlerine tabi işçi statüsünde görev yapan personel Milletvekili seçimleri için istifa etmesine gerek bulunmamaktadır.

- Kamu iktisadi teşebbüslerinde kadrosuz yönetim kurulu üyelerinin milletvekili seçimleri için istifa etmeleri gerekmektedir.

GEÇİCİ PERSONEL İSTİFA ETMELİ

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesin (C) bendi hükmü uyarınca geçici personel statüsünde görev yapan (özelleştirme mağdurları da dahil) personelinde seçim için istifa etmesi gerekmektedir.

SEÇİM İÇİN İSTİFA, 2'DEN FAZLA İSTİFA ETMEMEK KAPSAMINA GİRMEZ

Seçim için istifa ile normal istifa arasındaki fark vardır. Seçim için istifa eden, takdir hakkına bağlı olmaksızın memuriyete geri dönebilmektedir. Yine, seçim için yapılan istifa 657 sayılı Kanunun 92 maddesinde sayılan "2 defadan fazla istifa etmemiş" kapsamına girmemektedir.

Konuya ilişkin Devlet Personel Başkanlığı görüşü için tıklayınız.

ADAY MEMURLAR DA İSTİFA ETMELİ

Aday devlet memurları ile deneme süresi içerisinde olan kamu görevlileri de seçim için istifa etmeleri gerekir. Seçim için istifa eden Aday memurlar veya deneme süresine tabi kamu görevlileri, seçimi kaybetmeleri ya da aday olamamaları durumunda istifa ettikleri memur kadrolarına veya durumlarına uygun diğer memur kadrolarına atanması mümkün bulunmaktadır.

PEŞİN ÖDENEN AYLIK GERİ ÖDENİR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Aylığın ödeme zamanı ve Esasları" başlıklı 164 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz." hükmü bulunduğundan İstifa den devlet memuru peşin aldığı maşının çalışmadığı bölümünü iade etmek zorundadır.

KKS'Lİ PERSONEL, DÖNÜŞTE 666'DAKİ MAAŞI ALIR

666 sayılı Kanunun hükmü ile kaldırılan kadro karşılığı sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilen personelin Milletvekili seçimleri için istifa etmeleri halinde dönüşlerinde kadro karşılığı sözleşmeden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır. Yürürlükteki ücret rejimine tabi olarak aylık alırlar.

ADAY OLAMAMANIN KESİNLEŞMESİ HALİNDE DÖNMEK MÜMKÜN

Eğer aday olamazsanız adayların kesinleşmesinden itibaren kurumunuza dönmek için müracaat etmeniz mümkündür. Kurumunuz sizi eski kadronuza veya durumunuza uygun bir kadroya ataması gerekmektedir.

Danıştay Onikinci Dairesinin 27.2.2001 tarihli ve E: 1999/ 001057 K: 2001/678 sayılı Kararına istinaden; Aday listelerinde yer almamaları sebebiyle aday olamayanların başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş bulunması halinde, kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine dönebileceklerine hükmedilmiştir.

Kamu kurum kuruluşları bu durumda olan memurları seçim sonucunu beklemeden memuriyete başlatmak zorundadırlar. Tıklayın.

ŞAHSA BAĞLI KADRODA ÇALIŞANLAR

Şahsa bağlı kadroda çalışmakta iken milletvekili seçimi için istifa edenlerin seçimi kaybetmeleri ya da aday olamamaları durumunda istifa ettikleri şahsa bağlı kadroların istifa sonucunda iptal olması sebebiyle durumlarına uygun memur kadrolarına atanmaları yapılır.

İSTİSNAİ MEMURİYET KADROSUNDA İKEN İSTİFA EDENLER

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 59 uncu maddesinde yer alan istisnai memur kadrolarında çalışanlardan seçim için istifa edenlerin seçimi kaybetmeleri ya da aday olamamaları durumunda istifa ettikleri istisnai memur kadrolarına veya durumlarına uygun diğer memur kadrolarına atanması mümkün bulunmaktadır.

MÜŞTEREK KARARNAME İLE ATANANLAR

Müşterek kararname ile atanılan bir kadrodan seçim için istifa eden devlet memuru, seçimi kaybetmesi ya da aday olamaması durumunda, teorik olarak istifa etmiş olduğu kadroya atama zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak uygulamada yeni bir müşterek kararname çıkarılmadan eski kadroya atama yapılmaktadır.

İSTİFA EDENİN SAĞLIK YARDIMI

İstifa etmiş olmanız sebebiyle sağlık yardımından ancak 5510 sayılı Kanunun çerçevesinde faydalanmanız mümkündür. Bu çerçevede istifa ettikten sonra 10+ 90=100 gün süre ile sağlık yardımından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır. Bunun dışında hakkınızda 5510 sayılı Kanunun genel hükümleri çerçevesinde uygulama yapılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

SEÇİM İÇİN İSTİFA EDEN TİCARET YAPABİLİR

Seçim için istifa etmiş bulunan kamu görevlilerinin bu dönemde ticaret ve kazanç getirici faaliyette bulunmaları mümkün bulunmaktadır. Örnek verecek olursak doktorlar muayenehane açabilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber