Sosyal tesislerdeki ayrımcılık ve 2008/5 Başbakanlık Genelgesi

Sosyal tesislerdeki ayrımcılığın bitirilmesi için, 2008/5 sayılı Başbakanlık Genelgesinde küçük bir değişiklik yeterlidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ocak 2015 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal tesislerdeki ayrımcılık ve 2008/5 Başbakanlık Genelgesi

22 Ocak 2015 tarihli haberimizde, sosyal tesis tebliğinde yapılan ayrımcılığa dikkat çekmiştik.

15.01.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ'inde, (Sayı: 2015-2), kurum dışı personel için yüzde 25, sade vatandaş için ise yüzde 50 fark ücreti alınacağı yönündeki düzenlemeye vurgu yapmıştık. Tebliğinde, ayrıca, "7/e) Kamu sosyal tesislerinden yararlandırılmayla ilgili olarak yayımlanan Başbakanlık Genelgeleri hükümleri saklıdır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, sosyal tesislerden yararlanmaya ilişkin olarak, 2008/5 sayılı Başbakanlık Genelgesi bulunmaktadır. Söz konusu bu genelge'de şu talimat yer almaktadır:

"Sosyal tesisi bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının personelinin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının Türkiye genelindeki sosyal tesislerinden, bu kuruluşların kendi personeli için uyguladığı statü ve mali imkanlarla yararlanması uygun görülmüştür."

Başbakanlık Genelgesinin bu hükmü sadece, sosyal tesisi bulunmayan kamu kurum ve kuruluş memurlarını kapsamaktadır. Oysaki daha önde de ifade ettiğimiz üzere, bir sosyal tesisi bir kamu kurumunun yapmış olması, o sosyal tesisin sadece o kurum çalışanlarının olduğu anlamına gelmez. Hele ki, tüm bu tesislerin, 3. sınıf yerine konulan sade vatandaşlardan alınan vergilerle yapıldığı düşünüldüğünde...

Yukarıdaki hükümler bir arada değerlendirildiğinde, sosyal tesisler ile yapılan kurum dışı personel/ sade vatandaş ayrımının Başbakanlık Genelgesi ile düzeltilmesi mümkündür. Bunun için, 2008/5 sayılı Başbakanlık Genelgesinde yer alan düzenlemenin bu çerçevede değiştirilmesi gerekmektedir.

Yeterki istenilsin....

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber