Müfettişlere dokunulmazlık zırhı!

Polise getirdiği geniş yetkiler nedeniyle eleştirilen İç Güvenlik Paketi'yle müfettişlere de dokunulmazlık zırhı getiriliyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2015 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müfettişlere dokunulmazlık zırhı!

Turan YILMAZ/ ANKARA

Buna göre, kişisel kusur ve haksız fiilleriyle ilgili de olsa müfettişlere tazminat davası açılamayacak. Seçimlerden önce yasalaştırılacak pakette Meclis İçişleri Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine müfettişlerle ilgili şu düzenlemeye yer verildi: "Bu Kanuna ya da başka kanunlara göre ön inceleme, disiplin soruşturması veya diğer idari soruşturmaları yapmakla görevlendirilenler ile teftiş ya da denetim elemanlarının bu görevleriyle ilgili olarak yaptıkları işlemlerden, yürüttükleri faaliyetlerden, düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden dolayı; kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk halleri de dahil olmak üzere ancak idare aleyhine tazminat davası açılabilir. Ancak bu görevlilerin suç sayılan eylemleri ile kin, garez ve hatıra dayalı olarak veya baskı veya telkinle kanaat oluşturduğu ya da değiştirdiği kesinleşmiş yargı ya da disiplin kurulu kararıyla tespit edilirse, idarenin görevliye rücu hakkı saklıdır. Ön inceleme, disiplin soruşturması veya diğer idari soruşturmalar ile teftiş ya da denetim sonucunda düzenlenen raporlara dayanarak karar verenler veya işlem tesis edenlerle, bu kararları ya da işlemleri hazırlayan ve inha ya da teklif edenler hakkında da birinci fıkra hükmü uygulanır."

ÖZEL YETKİLİ MÜFETTİŞLER

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer düzenlemeye, "Bu düzenlemeyle bir zamanlar özel yetkili mahkemeler kurduk, daha sonra özel yetkili sulh ceza hakimlikleri oluşturduk, şimdi özel yetkili müfettişler oluşturuyoruz. Özel yetkili müfettişler aracılığıyla kamuda bu sefer yeni kıyımların önü açılacaktır. Böyle güvenceye alınan bir müfettiş istediği kelleyi koparır" diye tepki gösterdi. İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş eleştiriler üzerine şunları söyledi: "Anayasa'daki hükme rağmen son yıllarda müfettişlerin ya da denetim elemanlarının raporlarından etkilenen ya da aleyhlerine görüş beyan ettiğini düşünen kişiler teftiş elemanlarının önemli bir kesimine yüklü tazminat davaları açmaya başladı. Teftiş Kurulu'ndaki görevli arkadaşların büyük bir sıkıntıya maruz kaldıklarını gördük. Zaten kişilerin aleyhine, kişilerin yaptığı yanlış sebebiyle sıkıntı varsa onlara rücu etme hakkı var."

BAKANIN 'OHAL' YETKİSİ KALKTI

Kamuoyunda İçişleri Bakanı'na 'OHAL ilanı' yetkisi verdiği gerekçesiyle eleştirilen düzenleme paketten çıkarıldı. Ak Parti'nin önergesinde gerekçesi, "Düzenlemede 'Şiddet olaylarının birden çok ilde yaygınlaşarak kamu düzenini ciddi şekilde bozması halini tespit etme yetkisi' İçişleri Bakanı'na verilmiştir. İçişleri Bakanı'nın genel görev ve yetkileri çerçevesinde böyle bir düzenlemeye gerek olmadığı değerlendirilmektedir" diye açıklandı. CHP'li Dinçer'in "Valilerin sıkıyönetim ilan etme yetkisi kalktı" yorumuna, Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy'un, "Yok, valilerin değil, İçişleri Bakanı'nın" sözleri tutanaklara yansıdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber