Zenginleştik artık tatilsiz yapamıyoruz

Turizm sektörünün önemli isimlerinden Oya Narin, zenginleşen Türk insanının tatille yatıp tatille kalktığını söyledi. Narin, "Özellikle genç nesil gezmek istiyor. Yabancılar için de Türkiye çok cazip" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Ocak 2015 14:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Zenginleştik artık tatilsiz yapamıyoruz

Ünlü tekstilci Halit Narin'in kızı ve Martı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, çocukluğunu babasının turizm tesislerinde geçirmiş ve üniversite eğitimini de turizm üzerine almış bir isim. Sektörün gelişimine yakından tanıklık eden Narin, Türkiye'de tatil kültürünün giderek oturmaya başladığını söyledi. "Artık millet olarak tatille yatıp tatille kalkıyoruz" diyen Narin, gelişimi şu sözlerle özetledi: "Kişi başı gelirin 10 bin dolarlar seviyesine çıkması turizme de olumlu yansıdı." EMITT Fuarı'nda görüştüğümüz Narin'le sektörün gelişimini ve büyüme planlarını konuştuk.

Fuar nasıl gidiyor, ilgi nasıl?

Gayet güzel gidiyor. Booking Ageing dediğimiz rezervasyon portalları fuara damga vurdu. Yaklaşık 10 firma katıldı. Bunun pazara ciddi bir hareket getireceğine inanıyorum.

Bunlar çok mu önem kazandı?

Bildiğimiz geleneksel yöntemlerle tatile çıkma dönemi bitti. Artık herkes elindeki cep telefonuyla yer bakıyor. Fiyat karşılaştırması yapıyor. Orada yerimizi almamız lazım.

2015 beklentileriniz nasıl?

İç pazarın hareketli geçeceğini düşünüyoruz. Millet olarak sadece tatil düşünüyoruz. Yurtiçinde gezilecek görülecek çok güzel yerler var. Özellikle genç nesil için bu çok öne çıkmaya başladı. Tatil artık sadece deniz-güneş kumdan ibaret değil.

Bunu ekonomik gelişmişlikle de açıklamak mümkün mü?

Tabii kişi başı milli gelir 10 bin dolarlar seviyesine çıktı. Bu durum tatile yönelme imkanı yarattı.

Rusya'daki sıkıntılar ve Charlie Hebdo saldırısı bu yıl Türkiye'yi etkiler mi?

Rusya'da yaşanan devalüasyondan dolayı halk beklemeye geçmiş durumda. Ancak muhakkak daha dikkatli bir bütçeyle yine Türkiye'ye gelecekler. Bu durum Avrupalıyı sarstı. Terör onların hayatında olan bir durum değil. Temkinli bir tutum sergilemelerini bekliyorum.

ŞİRİNCE'DE BİRÇOK ÜNLÜ İSMİ AĞIRLADIK

Şirince'deki oteliniz ünlülerin tercihi oluyor...

Güllü Konakları benim şahsi yatırımım. Şirince'yi çok sevdiğim için önce bir çiftlik almıştım sonra da 19'uncu yüzyıldan kalma tarihi bir konağı aslına uygun restore ederek hizmete açmıştık. Gülben Ergen nikahını otelimizde kıydı. Judie Foster, Oprah Winfrey, Abdullah Gül ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve 3 dışişleri bakanımızı ağırlama fırsatı bulduk.

Orada önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarınız olacak mı?

6 oda olarak başladık, 12'ye kadar çıktık. Şirince SİT alanı, yatırım süreci çok uzun sürüyor. Fiyatlar çok yüksek. Bu nedenle bireysel yatırımcılar için cazip değil. Ama biz oda oda büyüyoruz. Orası Türk turizmi için önemli bir vitrin. Bu nedenle mutlaka yatırım kolaylığının sağlanması gerekiyor.


SANAYİCİYDİK TURİZMCİ OLDUK

1934'tenberi sanayici bir aileyiz. Ben 3'üncü nesilim. Artık tamamen turizmci ve inşaatçı olduk. Çok yoğun çalışıyorum, yılda 50-60 bin kişiyi ağırlamak ve memnun etmek kolay değil. Pek tatil yapamıyorum. 15 günlük tatil yaptığımı bilmem. Yurtdışına pek gitmem. Tatillerimi Şirince'de geçiriyorum. Her gittiğim yere yatırım gözüyle bakıyorum.

MUTLAKA BODRUM'DA OLMAMIZ GEREKİYOR

Aile olarak turizm sektöründe 50 yıla yaklaştınız yeni yatırımlarınız olacak mı?

Kemer, Marmaris, İstanbul'da tesislerimiz var. Marmaris Hisarönü'ndeki butik otelimiz Martı Hemitea ile iftihar ediyoruz. Yeni yatırımlar düşünüyoruz elbette. Onlara 2015 sonuna doğru bakacağız. Mutlaka grup olarak Bodrum'da olmamız gerekiyor. Bu pazar ve marka değeri açısından da çok önemli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber