Milletvekili yasasına Çiçek'ten çözüm formülü

Ak Parti seçim öncesinde vekillerin sosyal ve ekonomik haklarını iyileştirecek yasayı Meclis'ten geçirmek istiyor. Muhalefetin desteğini çektiği yasayı TBMM Başkanı Çiçek'in kendi imzasıyla sunması bekleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milletvekili yasasına Çiçek'ten çözüm formülü

ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

Parti tüzüğündeki üç dönem kuralı ve her seçim döneminde yaşanan kan değişimi dikkate alındığında mevcut milletvekillerinin en az yarısının değişmesi beklenen Ak Parti, seçim öncesi aktif TBMM üyelerinin ve eski milletvekillerinin sosyal ve dolaylı yollarla da ekonomik haklarında iyileştirme sağlayacak milletvekili yasasını seçim öncesi Meclis'ten geçirmek istiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "muhalefetin desteği" koşuluna vurgu yapması üzerine Ak Parti kadroları, kurmay kadro düzeyinde muhalefetin nabzını yokladı. Ancak daha önce sözkonusu tekliften imzasını çeken üç partiden de olumlu bir sinyal alınamadı.

Yasayla veda etmek istiyor

Çözüm formülü ise, "Milletvekili yasasını çıkartan TBMM Başkanı" olarak parlamentoya veda etmek istediği belirtilen TBMM Başkanı Cemil çiçek'ten geldi. Çiçek'in, muhalefetin de düzenlemeye destek olmasını sağlamak için yaklaşık 2 yıldır TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde yasalaşmayı bekleyen teklifteki hükümleri tepki çeken bazı unsurları ayıklayarak, kendi imzasını taşıyan bir yasa teklifiyle Meclis gündemine getirmeye hazırlandığı öğrenildi.

Teklifteki bazı düzenlemeler şunlar:

* TBMM üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktar olacak. TBMM üyeleri, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanacak. TBMM üyelerine, hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı kadar yolluk ödenecek.

Ödenek hakkı

* Milletvekilleri, bu sıfatı aldıkları aydan itibaren, ödenek ve yolluklara hak kazanacak. Herhangi bir nedenle TBMM üyeliği sıfatı kalkanların istihkakları, bu sıfatın kalktığı ayı takip eden ay başından itibaren verilmeyecek.

* Mevcut ve eski milletvekilleri ile dışarıdan bakanlık görevi sona erenlerin ve bunların eşleri, anne ve babalarıyla bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının; ölenlerin aylık veya tazminat alan veya müstahak olup da bu tazminatı alamayan dul ve yetimlerinin tedavileri ile ilgili her türlü gider TBMM bütçesinden karşılanacak.

* Mevcut ve eski vekiller ile dışarıdan atanan bakanlara ve bunların eşlerine ve ergin olmayan veya ergin olsalar dahi öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar diplomatik pasaport verilecek. Sürekli bakıma muhtaç çocukları için yaş sınırı uygulanmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber