Celal Kara: 1 numara Erdoğan'dı. Bunu inkar mı edeyim

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 26 Ocak 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Celal Kara: 1 numara Erdoğan'dı. Bunu inkar mı edeyim

17 Aralık darbe girişiminin mimarlarından olan ve açığa alınan Celal Kara'nın sözleri, asıl hedeflerinin dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın devrilmesi olduğunu ortaya koydu

17Aralık darbe girişiminin savcısı Celal Kara, bir operasyonla Paralel'in kontrolüne geçen Cumhuriyet gazetesine darbeyi itiraf eden açıklamalar yaptı. Kara'nın "1 numara Erdoğan'dı. Bunu inkar mı edeyim" sözleri, darbenin itirafı olarak yorumlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Asıl hedef bendim. Çocuklarım üzerinden bana ulaşacaklardı" şeklindeki açıklamaları, Savcı Celal Kara'nın açıklamaları ile doğrulandı. Dosyada Bilal Erdoğan'la ilgili bariz bir şey olmadığını itiraf eden Kara, "Ama Başbakan'la ilgili bir şeyler çıkardı. Biz polis fezlekelerine de yazmamıştık, Meclis'e gönderdiğimiz bilgi notuna da eklemedik, ama bence işin içindeydi Erdoğan. Rıza Sarraf, Abdullah Happani ile görüşmesinde, Egemen Bağış'tan bahsederken 'O, beni 1 Numara'ya ulaştıracak' diyor. Bağış'ın üzerindeki 1 Numara kim olabilir? Başbakan'dır" diye konuştu. Kara, Erdoğan'ın adının son ana kadar dosyaya eklenmeyeceğini, iddianame aşamasında dosyaya katmayı planladıklarını da itiraf etti.

"36 YILDA ÇIKARLARDI"

Yasadışı dinlemeleri hukuk kılıfına sokmaya çalışan Kara, suçladığı kişilerle ilgili 50 yıldan 500 yıla kadar hapis istemiyle dava açma hazırlığındayken görevden alındığını anlattı. Kara, "Zaten infazın azami süresi var. Ağırlaştırılmış müebbet değil bunun cezası. Azami yatacağı süre 36 yılı geçemez" dedi. Kara, "(Dava açılsaydı) Zafer Çağlayan'ın hayatı bitmiş olurdu muhtemelen" ifadesini de kullandı. Kara'nın sözlerini değerlendiren Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, "Bu açıklamalar çok güzel oldu. Amaçlarının dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan'ı devirmek olduğu bir kez daha kendi ağızlarından netleşti. Dinleyemeyeceği kişileri, kendi görüşünde olan hakimleri denk getirerek dinleme kararları alıp dinlediklerini, kendi yaptıkları usulsüzlükleri kendi ağızları ile itiraf etmiş oldular" dedi.

O SAVCI'NIN MARİFETLERİ

Kara, darbe girişimi sırasında gözaltına alınanlara savunma hakkı vermemesi ile biliniyor. HSYK Teftiş Kurulu'nca hazırlanan raporda, 3419 sayfalık fezlekenin Kara tarafından incelenmediğine vurgu yapıldı. Salih Kaan Çağlayan'ın ifadesinin 4 dakika, Barış Güler'in 7 dakika ve Mustafa Demir'in ise 14 dakika sürdüğü, böylece savunma haklarının engellendiği belirtildi. İstanbul'dan Afyonkarahisar'a atanan Kara, bu ve benzer tutumları nedeniyle ihraç talebiyle sevk edildiği HSYK 2. Dairesi tarafından açığa alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber