TİB'de double check dönemi başladı

Yasadışı dinlemelerle paralel örgütün istismar ettiği TİB'de hukuksuzluğa geçit yok. TİB, artık mahkemelerden gelen dinleme taleplerini 'double check' yöntemi ile inceliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Ocak 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİB'de double check dönemi başladı

Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yeni yönetimi mahkemelerden gelen dinleme taleplerini 'double check' yöntemi ile yeniden inceliyor. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklanan "TİB'de artık mahkeme kararı olmaksızın dinleme yapılmıyor" açıklamasının detayları netleşti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki usulsüz işlem yaptıkları tespit edilen paralel yapıya mensup çalışanlar için adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. Yapılan soruşturmalarda Paralel Yapı'nın hakim olduğu dönemde TİB'de usulsüz dinlemelerin yanı sıra telefon numaralarının sahte isimlerle dinlendiği tespit edildi.

TİB'in yeni yönetimi mahkemelerden gelen dinleme taleplerini 'double check' yöntemi ile yeniden inceliyor. Mahkeme kararında yazan ve dinlenilmesi talep edilen telefon numarası ilgili kişiye ait değilse mahkemeye yazı yazılarak dinleme talebi geri çevriliyor. Mahkemeler tarafından gönderilen dinleme taleplerinde kararda yazılan telefon numarası ile ilgili kişinin eşleşmemesi üzerine birçok mahkeme kararı geri çevrildi.

TİB'de mahkemelerden gelen dinleme taleplerini uzman hukukçular inceliyor.Uzman hukukçular tarafından incelenen dinlemeye ilişkin mahkeme kararlarındaki usul eksikleri de derhal tespit edilerek kararlar iade ediliyor. CMK'nın 135.maddesi uyarınca dinleme kararları başka suretle delil elde edilememesi ve "somut delillere dayalı kuvvetli şüphe" durumunda verilebiliyor. Aynı madde uyarınca dinleme kararları verilebilmesi için 7 şartın yerine getirilmesi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber