Yarım gün mesai, eski doğumlara da verilmeli

Aile nüfusunun korunmasına dair kanun tasarısında yer alan hakkın, eski doğumlara da tanınması talep ediliyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Şubat 2015 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yarım gün mesai, eski doğumlara da verilmeli

Aile nüfusunun korunmasına dair tasarının memurları ilgilendiren yönünü tüm detaylı bir şekilde ele almıştık.

Tasarıda, 6. maddeyle 657'e eklenen geçici madde şu şekildedir:

"GEÇİCİ MADDE 42-...
104 üncü maddede yapılan değişiklikler ile ek 43 üncü madde hükümleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşen doğum, evlat edinme ve erken doğumlar hakkında uygulanır."

Bu düzenleme, yarım gün mesai hakkının sadece, kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı günden sonra gerçekleşen doğumlar için verilmesini öngörmektedir.

Kanunun genel amacı, aile nüfusunun artırılması olduğu için eski doğum veya yeni doğum şeklinde bir ayrım getirmek uygun değildir. Öyle sanıyoruzki bu düzenleme, 5. maddede yer alan, yarım gün mesaiyle ilgili olarak çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararının henüz hazır olmamasından kaynaklanmaktadır. 5. madde gereğince "Yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak memurlar; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayn ayrı belirlemeye Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir."

Burada iki sorun bulunmaktadır.

1- Yarım gün mesai hakkından yararlanmayacak memurları belirleme hakkı neden Maliye Bakanlığına verilmiştir? Memur çalışanlar için kurulmuş Devlet Personel Başkanlığı gibi özel nitelikli bir kurum varken, bu düzenleme yetkisi neden sadece Maliye Bakanlığına verilmiştir?

2- Yarım gün mesai hakkının eski doğumlara tanınmaması, bürokratların henüz ilgili Bakanlar Kurulu Kararını hazırlamamış olmalarından kaynaklanmaktadır. Devletin hazırlıksız olmasının ceremesini, Kanunun yürürlük tarihinden önce doğum yapmış olanlar çekecektir. Bu doğru bir şey değildir. İlgili maddeye söz konusu Bakanlar Kurulunun 3 ay içinde çıkarılacağı yönünde bir sınırlama eklenmeli ve bu hak eski doğumlara da verilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber