Petrolde kim kazandı kim kaybetti?

Küresel ekonomideki en önemli haberlerden birisi şüphe yok ki petrol fiyatlarındaki düşüş. Ham petrolün varil fiyatı 2009 yılından bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor. Petrol otomobilimizin tankındaki benzinden daha fazla anlam içeriyor.

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 27 Ocak 2015 21:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Petrolde kim kazandı kim kaybetti?

En önemli hammaddelerin başında gelen petrol fiyatlarındaki oynaklık tüm dünya ekonomisini iyi ya da kötü yönde etkiliyor. Kısacası petrol fiyatlarındaki düşüşün de bir bedeli var. İşte ucuz petrol fiyatlarının kazanan ve kaybeden ülkeleri.

KAYBEDENLER

Rusya

Düşük petrol fiyatları ile Batı'nın uyguladığı ambargolar nedeniyle Rusya ekonomisi resesyonun eşiğinde. Bu nedenle Rusya ucuz petrol fiyatlarında kaybeden ülkeler arasında yer alıyor.

İran

Düşük petrol fiyatlarının uzun süre devam etmesi nükleer programından vazgeçmeyen Tahran yönetimini Batı ile masaya oturtmaya zorlayabilir.

Irak

Petrol ihracından elde edilen gelir IŞİD ile mücadele eden Irak için hayati önem taşıyor.

Venezuela

Ucuz petrol fiyatlarından en çok etkilenen ülkelerin başında Venezuela geliyor. Venezuela için varil petrol fiyatlarının en düşük 120 dolar seviyesinde olması gerekiyor.

Aksi halde Hugo Chavez yönetiminde yıldızı parlayan ülke borçlarını ödeyemeyez duruma gelecek.

KAZANANLAR

ABD

Ucuz petrol ekonomisinin yüzde 70'i tüketime bağlı ABD vatandaşların herbirinin cebine gönüllerince harcayabilecekleri 750 dolar girmesi demek. Düşük petrol fiyatları 2008 yılındaki krizden sonra ekonomisi düzelme yolundaki dünyanın en büyük ekonomisi ABD için 125 milyar dolarlık tasarruf anlamına geliyor.

Suudi Arabistan

Dünya petrol fiyatlarına hükmeden Suudi Arabistan düşük petrol fiyatları nedeniyle nisbi kayıp yaşıyor. Ancak Suudilerin petrol ihracında rakipleri olan Rusya,

İran,Venezuela ve Irak gibi ülkelerin kaybı daha da büyük.

Hindistan

Ucuz petrol fiyatları Hindistan hükümetinin kasasına 10.5 milyar doların girmesi demek.

Çin

Ham petrol varil fiyatlarındaki her 1 dolarlık düşüş Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin için 2.1 milyar dolarlık tasarruf anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber