Hastanelerde verilen ilaçlar ciddi denetimden geçmeli

Türk Eczacılar Birliği, hastane kliniklerinde verilen ilaçların ciddi denetimden geçmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2015 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Hastanelerde verilen ilaçlar ciddi denetimden geçmeli

Türk Eczacılar Birliği'nden, "2 yaşındaki çocuğun tarihi geçmiş iğneden öldüğü" iddiasına ilişkin yapılan açıklamada, "Yaşanılan bu olumsuz durum, hastanelerin kliniklerinde yaşanabilen suistimallere ve denetim yetersizliğine işaret eden vahim bir sonuçtur" ifadesi kullanıldı.

Birliğin Merkez Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş'ta bir hastanede tarihi geçmiş bir ilaç uygulaması nedeniyle bir çocuğun hayatını kaybettiğine yönelik iddiaların haberlere konu olduğu hatırlatıldı.

Bu durumun, hastanelerin kliniklerinde yaşanabilen suistimallere ve denetim yetersizliğine işaret eden vahim bir sonuç olduğu, hastanelerde yatarak tedavi sırasında kullanılan ilaçların güvenliğinin gözden kaçtığı ileri sürüldü.

Hastanelerde büyük miktarlarda ihalelerle alınan ilaçların kontrolünün, denetiminin yeterli yapılmadığı iddia edilerek, hastane kliniklerinde verilen ilaçların ciddi denetimden geçmesinin büyük önem taşıdığı belirtildi.

İlaçların hasta için kullanıldıktan sonra SGK'ya fatura edilirken karekodlarının bildirilmediği de öne sürülen açıklamada, "İlaçlar, içerisinde eczacı olmayan ve hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sadece hastane kaydı tutularak hastalara verilen bir sistem dahilinde uygulanabiliyor. Oysa ilacın üretim aşamasından hastaya verildiği ve hatta uygulama sonrasına kadar geçen süre, İlaç Takip Sistemi ile anlık olarak takip edilir" görüşüne yer verildi.

Özellikle eczacısı olmayan bazı hastanelerin İlaç Takip Sistemi'ni kullanmadığı iddia edilen açıklamada, hastanelerin de bu zincir içerisine girmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığının ivedilikle gerekli önlemleri alması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber