TKHK'den güvenlik personeli için ücret genelgesi

Koruma Güvenlik Hizmet Alımları Kapsamında Çalıştırılan İşçilere Öngörülebilecek Ücretlerle İlgili Genelge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2015 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK'den güvenlik personeli için ücret genelgesi

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

Sayı : 36385208-10-06
Konu: Koruma ve güvenlik hizmet alımları kapsamında çalıştırılan işçilere öngörülebilecek ücretler

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNE

GENELGE

2015/0/

İlgi: a) 12/05/2009 tarihli ve 2009/32 sıra nolu Genelge.

b) 09/10/2009 tarihli ve 2009/64 sıra nolu Genelge.

c) 04/06/2010 tarihli ve 2010/43 sıra nolu Genelge.

d) 29.03.2011 tarihli ve 2011/22 sıra nolu Genelge.

Bilindiği üzere Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurumlar, döner sermaye kaynaklarından yapacakları hizmet alımları kapsamında çalıştıracakları işçi sayısının tespitinde ve bu işçilere öngörülebilecek ücretlerin belirlenmesinde ilgi (a), (b) ve (c) genelgeler doğrultusunda hareket etmektedirler.

İlgi genelgelerde, alman hizmetin niteliği gereği çalıştırılan personele brüt asgari ücretin üzerinde bir ücret öngörülmesi hususu, genelge ekinde yer alan "Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Ücret Tablosu"nda belirtilen oranları geçmemek ve ihale dokümanına gerekli hükümlerin konulması kaydıyla kurumlarımızın takdirine bırakılmıştı.

İlgi (d) genelge ile de "Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Ücret Tablosu"nda belirlenen oranlara, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "Bölgeler İtibariyle Tüketim Harcamalarına İlişkin Fiyat Düzeyi Endeksleri" diğer bir ifade ile "Bölgesel Satmalma Gücü Paritesi (Bundan sonra "SGP" olarak ifade edilecektir.)"mn genelgede açıklandığı şekilde ilave edilerek brüt asgari ücretin üzerinde bir ücret öngörülebileceği belirtilmişti.

Geçen zaman sürecinde özellikle İstanbul illinde olmak üzere bazı illerimizde bulunan Kamu Hastaneleri Birliklerinden alman geri bildirimlerde, sağlık tesislerinde koruma ve güvenlik hizmet alımları kapsamında çalıştırılan personellerin özel sektöre veya diğer kamu kurumlarına göre kıyasla düşük ücret aldıkları ve bu nedenle bu kapsamda çalıştıracak personelin temininde güçlük yaşandığı, nitelikli personelin özel sektöre veya diğer kamu kurumlarına geçtiği bildirilmiştir.

Yapılan değerlendirme neticesinde; ilgi (d) genelge doğrultusunda ilave edilen SGP değerinin (SGP değeri 100'ün üzerinde olan illerimizde) bundan sonra yapılacak koruma ve güvenlik hizmet alımlarında iki katı olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

ÖRNEK: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2013 yılında yayımlanan "Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi" ne göre;

2013 yılı SGP değeri 113.3 olan İstanbul ilindeki Kamu Hastaneleri Birliklerimiz ve bağlı sağlık tesislerimiz ilave SGP oranını 13.3 yerine 13.3x2= %26.6 olarak uygulayabileceklerdir. Diğer taraftan ilgi(d) genelgenin 4. Maddesinde belirtildiği kapsamında çalıştırılan işçilere öngörülebilecek ücretler

üzere SGP değerindeki ondalık(virgülden sonraki sayılar) sayılar bir üst tam sayıya tamamlanacağından İstanbul İlinin söz konusu SGP oranı %27 olarak uygulanabilecektir.

e) 2013 yılı SGP değeri 105,6 olan Ankara ilindeki Kamu Hastaneleri Birliklerimiz ve bağlı sağlık tesislerimiz ilave SG^ oranını 5.6 yerine 5.6x2= %11.2 olarak uygulayabileceklerdir. Diğer taraftan ilgi(d) genelgenin 4. Maddesinde belirtildiği üzere SGP değerindeki ondalık(virgülden sonraki sayılar) sayılar bir üst tam sayıya tamamlanacağından Ankara İlinin söz konusu SGP oranı %12 olarak uygulanabilecektir.

Bu bağlamda;

a) Kamu Hastaneleri Birliklerimiz ve bağlı sağlık tesisleri bundan sonra yapacakları koruma ve güvenlik hizmet alımlarmda SGP değerinin iki katı uygulanmasında, ilgi (d) genelge hükümleri ve eki tabloda yer alan örnek hesaplamaları dikkate alarak işlem tesis edeceklerdir.

b) İlgi (d) genelgede de belirtildiği üzere SGP değerleri Türkiye ortalaması 100 olacak şekilde belirlendiğinden, SGP değeri 100 ve 100'ün altında olan illerde bulunan Kamu Hastaneleri Birliklerimiz ve bağlı sağlık tesislerimiz, ücret belirlemesinde SGP değerini hiçbir şekilde (bu genelge ile getirilen iki katı uygulaması da dahil olmak üzere) kullanmayacaklardır.

c) Ayrıca bu genelge ile getirilen yeni düzenlemeler sözleşmeye bağlanmış ihaleleri kapsamamaktadır.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber