İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İkametgah taşıma suistimal ediliyor

Uzun süredir gündemde olan ve bir çok soru önergesine konu olan ikametgah taşıma işlemlerindeki suistimale ne yazıkki çözüm bulunmuyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Şubat 2015 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İkametgah taşıma suistimal ediliyor

Bilindiği üzere, işçi alım ilanlarında ikametgah sınırlaması bulunmaktadır. Yani ilana sadece o kurumun bulunduğu ilde çalışanlar başvurabilmektedir.

İddia ise şu... İŞKUR ilana çıkmadan önce bazı kişiler ilan hakkında bilgi almakta ve ilanın hangi ilde çıkacağını bildikleri için ikametgahlarını o il'e taşımaktadır.

Bu iddia ilk kez bugün gündeme gelen bir iddia değildir. Geçen yıl yaptığımız bir haber için tıklayın.

Söz konusu bu iddiaların önüne geçmek zor değildir. Yönetmelikte değişiklik yaparak, son 6 aydır o ilde çalışmış olmak şartı getirilirse, bazı insanların önceden ilan hakkında bilgi sahibi olarak, başkalarının hakkını yemesinin de önüne geçilebilir.

Aşağıda bir milletvekilinin sorduğu ve Bakanın cevapladığı soru önergesine yer verilmiştir.

SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim. 12.11.2014

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı TPAO Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Adıyaman ve Trakya Bölge müdürlüklerine personel alımı için ilan vermiştir. Seçim Bölgem Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Trakya Bölge Müdürlüğüne de 35 personel alacaktır. Personel alım şartlarında Kırklareli ilinde ikamet etmek bulunurken, bu herhangi bir süre ile (örneğin son 6 ay) sınırlandırmadığı için Türkiye'nin her yerinden çok sayıda insan gerçeğe aykırı bir şekilde Kırklareli'ne ikametgahını nakletmiştir. Alınacak 35 kişi için 105 kişi çağrılmıştır. Tespitlere göre çağrılan 105 kişiden 53'ü Kırklareli ile alakası olmayan, sırf ilana başvurmak için Kırklareli'ne ikametini taşıyan dışardan gelen kişilerdir. İlanın sona erdiği 11 Kasım'a kadar yoğun ikamet taşıma işleri gerçekleşirken, bugün ikamet taşıma işleri sıfıra düşmüştür.

Buna göre,

1- TPAO ikamet şartını koyarken neden, herhangi bir süre ile (örneğin son 6 ay) bunu sınırlandırmamıştır?

2- Diğer kurumlarda ikamet süresine ilişkin bir şart mevcut iken neden TPAO böyle bir süre şart koşmamıştır?

3- Trakya Bölge Müdürlüğüne çağrılan 105 kişinin kaçı ilan döneminde ikametini Kırklareli iline taşımıştır?

Av. Turgut DİBEK
Kırklareli Milletvekili

SORU ÖNERGESİNE VERİLEN CEVAP

KIRKLARELİ MİLLETVEKİLİ SAYIN TURGUT DİBEK'İN YAZILI SORU ÖNERGESİ VE CEVAPLARI (7/55892)
Soru 1:Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı TPAO Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Adıyaman ve Trakya Bölge müdürlüklerine personel alımı için ilan vermiştir. Seçim Bölgem Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Trakya Bölge Müdürlüğüne de 35 personel alacaktır. Personel alım şartlarında Kırklareli ilinde ikamet etmek bulunurken, bu herhangi bir süre ile (örneğin son 6 ay) sınırlandırılmadığı için Türkiye'nin her yerinden çok sayıda insan gerçeğe aykırı bir şekilde Kırklareli'ne ikametgahını nakletmiştir. Alınacak 35 kişi için 105 kişi çağrılmıştır. Tespitlere göre çağrılan 105 kişiden 53'ü Kırklareli ile alakası olmayan, sırf ilana başvurmak için Kırklareli'ne ikametini taşıyan dışardan gelen kişilerdir. İlanın sona erdiği 11 Kasım'a kadar yoğun ikamet yaşıma işleri gerçekleşirken, bugün ikamet taşıma işleri sıfıra düşmüştür. Buna göre,

- TPAO ikamet şartını koyarken neden, herhangi bir süre ile (örneğin son 6 ay) bunu sınırlandırmamıştır?

Cevap 1:Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Trakya Bölge Müdürlüğü'nde 10 branşta 40 personel ve Silivri Doğalgaz Depolama Müdürlüğü'nde 3 branşta 12 personel olmak üzere toplam 13 branşta 52 personel alımı kapsamında Lüleburgaz Hizmet Merkezi ve Büyükçekmece İş-Kur Hizmet Merkezine talepte bulunmuştur.

Türkiye İş Kurumu Lüleburgaz hizmet merkezinden gönderilen listede toplam 128 aday yer almış ve asıl şartları taşımaması nedeniyle 22 aday liste dışı bırakılmış olup ek listeye gidilerek Lüleburgaz hizmet merkezinden 118 aday, Büyükçekmece İş-Kur hizmet merkezinden 47 aday olmak üzere toplam 165 aday sınava davet edilmiş, sınav komisyonu tarafından söz konusu sözlü/mülakat sınavları 6-7-8-9/12/2014 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Yapılan kontrollerde adayların adreslerinin; İŞ-KUR'un nihai listelerinde belirtildiği gibi Nüfusa Dayalı Adres Sisteminde de Kırklareli merkez ve ilçeleri ile İstanbul ve ilçeleri olduğu tespit edilmiştir.

Bilindiği üzere, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" in 6/3 maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşları sürekli işçi taleplerini il düzeyinde, geçici işçi taleplerini ise il veya ilçe düzeyinde verirler." hükmü yer almaktadır. Aynı yönetmeliğin 9/3 maddesinde ise "Kamu kurum ve kuruluşlarının işgücü taleplerine yapılan başvurularda kişilerin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı olan adresleri dikkate alınır." hükmü bulunmaktadır.

Sorular 2,3

- Diğer kurumlarda ikamet süresine ilişkin bir şart mevcut iken neden TPAO böyle bir süre şart koşmamıştır?

- Trakya Bölge Müdürlüğüne çağrılan 105 kişinin kaçı ilan döneminde ikametini Kırklareli iline taşımıştır?

Cevaplar 2,3:

Adrese dayalı nüfus kayıt bilgileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri tarafından tutulmakta, bu konu ile ilgili işlemler bahse konu Müdürlükler tarafından yapılmaktadır.

Dolayısıyla önergede konu edilen hususlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri ile İş-Kur Müdürlükleri tarafından takip edilmekte olup Bakanlığımız görev, yetki ve sorumluluk alanında yer almamaktadır.

ENERJİ VEI TABİİ KAYNAKLARI BAKANLIĞI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber