Şube müdürünün ek göstergesi 3.600 olursa, emekliler de yararlanır mı?

Şube Müdürlerinin ek göstergelerinde artış olduğunda emekli Şube Müdürleri bu artıştan yararlanır mı? Sorunuz özelinde konuyu açıklamaktayız

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2015 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şube müdürünün ek göstergesi 3.600 olursa, emekliler de yararlanır mı?

Şube müdürlerinin ek göstergelerinin yükseltilmesiyle ilgili yıllardan beri süregelen talepler sonucu, önümüzdeki herhangi bir tarihte şube müdürlerinin ek göstergelerinin 3600 e çıkarılması konusunda bir yasa çıkması halinde, bu kanunu bekleyen ancak yaş haddinden emekli olan şube müdürleri de söz konusu kanundan yararlanırmı.

Şube Müdürlerinin ek göstergelerinde artış olduğunda emekli Şube Müdürleri bu artıştan yararlanır mı? Sorunuz özelinde konuyu açıklamaktayız.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesinde emekli memurların kadro görev unvanlarına ait gösterge, ek gösterge, tazminat göstergeleri vb.gibi emekli aylıklarını artırıcı bir değişiklik olması durumunda bunların emekli memurlar hakkında da uygulanmasını garanti altına almayı sağlayan bir hüküm mevcuttur.

Bu hüküm; "5434 sayılı Kanuna göre ödenen aylıklar ile bu madde kapsamında bağlanacak aylıklar, memur maaş katsayılarındaki artışlara göre yükseltilir. Ayrıca 5434 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rütbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yükselmeler, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malüllük ve vazife malüllüğü aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır." şeklindedir.

Kuralı bu şekilde olan hüküm, emeklilik, malullük, vazife malulllüğü aylığı alanlar ile dul ve yetim aylığı alanların aylıklarını devamlı olarak güncel tutmasını sağlamaktadır.

Değerlendirmemiz:

Şube müdürlerinin ek göstergeleri 3600 olduğunda, emekli şube müdürlerinin ek göstergeleri de 3600 olarak uygulanır. Ancak dikkat çekmek istediğimiz bir husus bulunmaktadır. Şayet yapılacak artışa yönelik kanunda yalnızca görevde olan şube müdürlerini kapsayacak şekilde kısıtlayıcı bir hüküm yer alırsa bu durum emekliler aleyhine durumu ortaya çıkarır.

Bu konuda sitemizde sıklıkla değerlendirmesini yaptığımız temennimiz, 1995 yılından bu zamana kadar değişmeyen ek göstergelerin mutlak surette değiştirilmesi, ek gösterge mağdurlarının başında gelen Şube Müdürü, hukuk müşaviri, avukat, öğretmen gibi kadro ünvanları için ek gösterge rakamlarının en azından 3600 olarak belirlenmesi ve makam tazminatı sisteminin de sağlanması, ayrıca hiç ek gösterge almayan ve çoğunluğu emekli statüsünde olan yardımcı hizmetler sınıfı memurları için de ek gösterge tespitinin yapılmasının sağlanmasıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber