Avcı: Yurtdışındaki okullar için ne gerekiyorsa yapacağız

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Mümkün olan en kısa zamanda yurtdışındaki eğitim kurumlarının gerçekten sadece eğitim veren kurumlar haline gelmesi için ne mümkünse yapacağız dedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2015 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avcı: Yurtdışındaki okullar için ne gerekiyorsa yapacağız

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Fethullah Gülen Cemaati'ne ait 150'yi aşkın ülkedeki okullarla ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Okulların cumhurbaşkanı veya başbakanın referansıyla bugüne geldiğini, artık böyle bir onay verilmediğinin altını çizen Bakan Avcı, bu ülkelerdeki okulların farklı yapılara sahip sahip olduğunu söyledi.

Bakan Avcı, dün şunları söyledi:

ARTIK TEYİT VERİLMİYOR

"Yurtdışındaki okulların büyük bir bölümü milletin okullarıdır. Bunlar milletten toplanan paralarla değişik adlar altında yapılmış yani milletin emeğine dayanan yapılanmalardır. Bunların kötü amaçla kullanıldığına dair farklı ülkelerden Türkiye'ye şikayetler geldi. Türkiye'de olup bitenlere bakarak o ülke otoriteleri benzer bir uygulamanın, benzer bir eğitim dışı çalışmanın kendi ülkelerinde yapılmasına endişe ettiklerini bize ifade ediyorlar. Zamanında bu okulların büyük bir bölümü ya cumhurbaşkanı ya başbakan ya da bakan düzeyinde verilmiş referanslarla bugünlere gelmişlerdir. Bu referansların tekrar teyidini istemek bu ülkelerin hakkıdır. Bu teyit verilir mi? Hayır bu teyit bugün verilmiyor.

Yaşananlardan sonra böyle bir kefalet hiçbir makam tarafından verilmiyor. Verilmez. Bunlarla ilgili yapılacak düzenlemelerde o ülkenin otoriteleri bizden yardım isterse ki bazı ülkelerde istiyorlar, o yardım kendilerine nasıl verilir, nasıl bir kurumsallaşma içinde bu destek sürdürülebilir, onun arayışı içerisinde bu çalışmalar yapılmıştır. Bunun da en uygun yönteminin sivil bir yapılanma bir vakıf yapılanması olduğu, devletin de bu yapılanmaya eskiden olduğu gibi destek olması.

NE MÜMKÜNSE YAPACAĞIZ

Mümkün olan en kısa zamanda yurtdışındaki eğitim kurumlarının gerçekten sadece eğitim veren kurumlar haline gelmesi için ne mümkünse yapacağız.

Aşağı yukarı 150'yi aşkın ülkedeki kurumlardan söz ediyoruz. Değişik isimler altında açılmış okulları düşünürsek bunların bazıları yerel bir sivil toplum örgütü görüntüsü altında açılmıştır. Bazıları bir ticari kuruluş statüsünde açılmıştır. Bazıları o ülkenin yetkili makamlarının izniyle dolayısıyla o ülkenim eğitim otoritesine bağlı olarak açılmıştır. Her birinin açılış ve kapanış veya dönüştürülmesi o ülkelerin mevzuatına göre yapılacak demektir.

Sivil yapılanma

Burada bizim üzerinde yüzde 100 tasarruf yetkimiz olan okullar elçiliğimize bağlı olan okullardır. Bakanlar Kurulu'nda yaptığımız sunumda Türkiye'nin yurtdışındaki bütün eğitim hizmetlerine yapacağı katkının bir vakıf bünyesinde yapılmasının daha uygun olacağı görüşü ön plana çıktı. Farklı statüdeki okullar ve farklı mevzuatlara yönelik bir çalışma yapılacağı için değişik ülkelerde her biri farklı mevzuatı olan ülkelere götürülmesine ilişkin düzenlemelerin de sivil bir yapılanma içerisinde olmasının daha makul olacağı görüşü ağır bastı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber