Enflasyonda son 2 yılın en hızlı düşüşü görülebilir

AA Finans "Enflasyon Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin beklentilerine göre ocak ayı yıllık enflasyonunda son 2 yılın en hızlı düşüşü görülebilir.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2015 11:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Enflasyonda son 2 yılın en hızlı düşüşü görülebilir

- Murat Birinci

Ekonomistlerin beklentilerine göre ocak ayı yıllık enflasyonunda son 2 yılın en hızlı düşüşü görülebilir.

Gelecek hafta açıklanacak ocak ayı enflasyon verileri için AA Finans'ın 25 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği "Enflasyon Beklenti Anketi"ne göre ekonomistler, ocak ayı enflasyonun aylık bazda yüzde 0,73 artacağını tahmin ediyor.

Ekonomistlerin aylık yüzde 0,73 artış yönündeki beklentileri baz alınarak yıllık enflasyon değişimi hesaplandığında, 2014 Aralık'ta yüzde 8,17 olan yıllık enflasyonun güçlü baz etkisiyle 1,32 puan azalarak yüzde 6,85'e gerileyebilir. Enflasyondaki bu gerileme 2012 Kasım ayından sonraki en hızlı düşüş olacak. Enflasyon yüzde 7'nin altına inerek yüzde 6,85'e gerilerse, bu son 20 ayın en düşük yıllık enflasyonu olacak.

"Enflasyon yüzde 1'in üzerinde düşerse, 4 Şubat'ta faizi indirebilir"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Erdem Başçı, 27 Ocak Salı günü yılın ilk enflasyon raporu toplantısında, enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak atılacak adımlara ilişkin sorular üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düştü diyelim, öngörülenden çok fazla düştü. Şu anda 8,17. 7,17'nin altına düştü diyelim. Çekirdeğe baktık iyi. 4 Şubat'ta dahi oturup parametreleri değerlendirebiliriz. 24 Şubat'ta yapacağımız Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Bu parametreleri ayarlamak gerekiyor. Reel faiz çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz. Böyle bir esnekliğimiz de var. Bunu istikrarı bozmadan, dikkatli bir şekilde yapabiliriz."

Dolar faiz indirim beklentisiyle tarihi zirvesinde

Analistler, Başkan Başçı'nın enflasyon beklentilerine ilişkin açıklamalarının ardından şubat ayında olağanüstü Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplanarak faiz koridorunun üst bandında anlamlı/güçlü, politika faizinde ise ölçülü faiz indirim kararı alınabileceğini tahmin ediyor.

Buradaki anlamlı faiz indiriminin 100 baz puan olduğunu ifade eden analistler, politika faizinde de 25-50 baz puanlık bir indirimin olabileceğini öngörüyor. Öte yandan küresel piyasada doların "güçlü" seyrini sürdürmesinin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin baskı altında olduğunu dile getiren analistler, özellikle dolar/TL'nin 2,4182 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından faiz indirim süreciyle ilgili olarak daha temkinli olunabileceğini tahmin ediyor.

"Son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün"

Geçen yıl ekim enflasyon raporunda yüzde 6,1 olan 2015 yıl sonu enflasyon tahmini, 0,6 puan aşağı güncellenerek yüzde 5,5'e çekildi. Bu güncellemenin petrol fiyatlarından kaynaklandığını belirten Başçı, 2014 yılına göre enflasyonda bekledikleri belirgin düşüşte, birikimli kur etkilerinin azalmaya devam edeceğine ve gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına döneceğine dair öngörüleri ile gerileyen petrol fiyatlarının belirleyici olduğunu bildirmişti.

Enflasyondaki düşüş eğiliminin ocak aydan itibaren hız kazanacağını ve o nedenle faiz indirim sürecini de ocak ayından itibaren başlattıklarını ifade eden Başçı, "İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor" demişti.

Ağustos ayına kadar baz etkilerinin yıllık enflasyonu düşürücü yönde, yılın geri kalanında ise artırıcı yönde olacağını tahmin ettiklerini aktaran Başçı, "Bu çerçevede yıllık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğine kadar düşüşünü sürdüreceğini, son çeyrekte ise baz etkisiyle bir miktar yükselerek yüzde 5,5 seviyesine geleceğini öngörüyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber