AYM'yi yanıltan avukata 2 bin lira ceza

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru hakkını kötüye kullanan avukata 2 bin lira ceza verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ocak 2015 19:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'yi yanıltan avukata 2 bin lira ceza

1) Ankara'da bir vatandaş, Keçiören Kanuni mahallesinde, 1980 yılında gecekondu yapmıştır. Kişi mahkemeye başvurarak gecekondusu içinde elinde varolan tahsis belgesinin, tapuya çevrilmesi istemiyle defterdarlığa başvurmuş Defterdarlık ise, gecekondunun yapım yerinde, mülkiyeti özel şahıslara ait kadastro parseli olduğu gerekçesiyle talebi 1999 yılında reddetmiştir.

2) Vatandaş ret yazının iptali için Ankara Asliye Hukuk mahkemesinde tescil davası açmış, mahkeme davayı görev alanına girmediği için reddetmiştir. Yargıtay da söz konusu bu kararı onamıştır. Yargıtay'ın kararı üzerine vatandaş idare mahkemesinde "işlemin iptali" davası açmış, mahkeme bu talebi reddetmiş, itiraz üzerine verilen kararda ise Danıştay kararı bozmuştur. Bozma kararı üzerine dosyayı tekrar ele alan idare mahkemesi bu kez gecekondunun bulunduğu yerde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmış gelen rapor doğrultusunda davayı yeniden reddetmiş, Danıştay da kararı onamıştır.

3) Mahkemelerin talebi reddetmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulmuştur. Ancak başvuran avukat, vatandaşın 2011 yılında öldüğünü gizleyerek AYM'ye başvuru yapmıştır. Anayasa Mahkemesi, kişinin öldüğünün mahkemeden gizlenmesi nedeniyle, 6216 sayılı Kanunda yer alan "Bireysel başvuru hakkını açıkça kötüye kullandığı tespit edilen başvurucular aleyhine, yargılama giderinin dışında, ayrıca ikibin Türk Lirasından fazla olmamak üzere disiplin cezasına hükmedebilir" hükmü ne atıfla, avukata 2 bin lira ceza vermiş ve başvuruyu reddetmiştir.

Mahkeme kararı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber