KPSS'ye ilkokul mezunları da girsin

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'KPSS'YE ILKOKUL MEZUNLARI DA GIRSIN' DAVASI

KPSS'ye ilkokul, ilkögretim okulu ve orta okul mezunlarinin da girebilmesi için açilan davada, Danistay, davali Basbakanlik, Devlet Personel Dairesi Baskanligi ve bagli bulundugu Devlet Bakanligi'yla ÖSYM'den savunma istedi.

ANKARA(ANKA)- Danistay, KPSS'ye ilkokul, ilkögretim okulu ve orta okul mezunlarinin da girebilmesi için açilan davada, Basbakanlik, Devlet Personel Dairesi Baskanligi ve bagli bulundugu Devlet Bakanligi'yla ÖSYM'den savunma istedi.

Davayi açan Hukukun Egemenligi Dernegi Baskani avukat Erdem Akyüz yaptigi açiklamada, savunmadan sonra, Danistay'in yürütmeyi durdurma basvurulari hakkinda karar verecegini, karar olumlu çikarsa, ilkokul, ilkögretim okulu ve orta okul mezunlarinin da, KPSS'ye girebileceklerini ve devlet memuru olabileceklerini ifade etti.

Halen sinava, lise ve üstü okul mezunlarinin girebildigini, ilkögretim ve ortaokul mezunlarinin girmesinin engellendigini hatirlatan Akyüz, bu grubun da sinava girebilmesi, kamu görevi ve memuriyet yapabilme olanaginin saglanmasi gerektigini savundu.

ILKOKUL MEZUNU VEKIL OLABILIYOR MEMUR OLAMIYOR

Akyüz, ilkögretim mezunu bir kisinin milletvekili olabilecegi ancak devlet memuru olamayacagi yönündeki hükmü 'büyük bir çeliski' olarak nitelendirdi ve 'Kamusal bir görev diye askerlik hizmeti yapan, vergi veren Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olan bir yurttasin, belli bir tahsil yapmadigi, yapamadigi için, her türlü kamu kurulusunda, kamusal görevden mahrum birakilmasi mümkün degildir' dedi.

Anayasa'ya göre herkesin kanun önünde esit oldugunu hatirlatan Akyüz, hizmete alinmada, görevin gerektirdigi niteliklerden baska hiç bir ayrim gözetilemeyecegini bildirdi. Akyüz, aynen lise gibi ortaögretim mezunu konumundaki eski ortaokul mezunlarinin ve ilkögretim mezunlarinin KPSS'ye alinmayarak kamu görevi ve hizmetinden mahrum birakilmalarinin Anayasa'ya açik bir sekilde aykiri oldugunu vurguladi.

Sinavin 17 Eylül 2006 tarihinde yapilacagini hatirlatan Akyüz, 'Biz davamizi Mart ayinda açtik. Aradan geçen dört ay sonunda Danistay ancak taraflarin savunmalarini istemek asamasina gelmis ve bu yolda bir ara karari alarak taraflara teblig etmistir. Burada dört ay gibi büyük bir gecikme olmustur. Binlerce kisi, davanin sonucunu beklemektedir. KPSS sinavina girip giremeyeceklerini ögrenmek istemektedirler' dedi.

Karar olumlu çikar, ilkokul ve ortaokul mezunlarinin da sinava girebilmeleri saglanirsa, bu kararla sinav tarihi arasinda çok kisa bir süre kalacagini ve büyük bir sikinti yasanacagina dikkat çeken Akyüz, sinavin yapilamamasi, ertelenmesi durumunda, sorumlulugun yargi organlarina, Danistay'a ve davali durumdaki Basbakanlikla ÖSYM'e düsecegini ileri sürdü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber