İHL'lilerin ÖSS isyanı!

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SINAVDA BAŞARILILAR AMA ÜNİVERSİTEYE GİREMİYORLAR

ÖSS'de dereceye giren birçok İHL mezunu katsayı engeli nedeniyle başarılarına sevinemedi bile. Türkiye 2.'si olan Ayşenur Çoban da bu öğrencilerden biri....

"Umudunuzu yitirince hayal bile kuramıyorsunuz, kendimi mühendis ya da doktor olarak hayal etmeye çalışıyorum ama hayallerimin önüne bile üniversite okumamamız için konulan engeller çıkıyor." Bu sözler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşıtlarıyla birlikte ÖSS sınavına giren ve 1,5 milyon arkadaşını geride bırakarak ÖSS Sözel 1 alanında Türkiye ikincisi olan Düzce Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun Ayşenur'a ait. Binlerce meslek lisesi öğrencisi gibi katsayı uygulamasının kurbanı olan Ayşenur Çoban, şimdi hayalini kurmaya çalıştığı mesleklerle ilgili bir üniversite okumak yerine, YÖK tarafından kendisine dayatılan ve sevmediği bir bölümde okumak zorunda kalacak.

HAYAL BİLE KURAMADIM

Sınava hazırlık süresince çok bocaladığını ve oldukça sıkıntılı günler geçirdiğini anlatan Ayşenur Çoban, kendisinden çok daha az sayıda soru yapan bir çok yaşıtının rahatlıkla girebildiği Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversiteleri zaman zaman aklından geçirdiğini anlatıyor. Bu üniversitelerde sevdiği bir bölümde okumayı hayal etmeye çalıştığını belirten Çoban, "Hayal bile kuramıyordum. Çünkü düşüncemden geçirmeye başladığım da aklıma katsayı engeli geliyor. Dolayısıyla hayallerimi bile noktalamak zorunda kalıyordum" diyor.

ABLALARI DA MAĞDUR

Sınav sonucunu öğrendikten sonra üniversite listesini eline aldığını ve girebileceği bölümleri araştırdığını anlatan Ayşenur Çoban, "Sözel puana göre öğrenci alan bölümler içinde, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü bana en yakın geldi. Listeyi elime aldım. Türkiye'deki üniversiteleri baştan sona kadar elden geçirdim. Ancak hiç birine yerleşemeyeceğimi gördüm. Eğer katsayı engeli olmasaydı, sözel puanla öğrenci alan tüm bölümlere girebilcektim" diyor.

Ham puanda Türkiye ikincisi olan Ayşenur Çoban'ın yine imam hatip lisesi mezunu olan 3 ablası da kendisi gibi katsayı mağduru. Çoban'ın ablaları Zeynep, Hümeyra ve Emine farklı tarihlerde Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldular. Girdikleri ÖSS'de Ayşenur gibi çok iyi derece elde ettiler. Hatta Hümeyra Çoban, ÖSS'de Türkiye 7'ncisi olmasına rağmen, gönlünde yatan okullara kayıtlarını yaptıramadı. Üç kardeş, yüksek öğrenimlerine yurtdışındaki bir üniversitede sürdürmek zorunda kaldı. Ayşenur Çoban da şimdi ablalarının kaderini paylaşıyor. O da katsayı mağduru ve 50 puanı yok yere kesilecek.Kendi yollarını takip edecek genç arkadaşlarına yılmayıp çalışmalarını tavsiye eden Ayşenur Çoban, azmin gücünü herkese göstermelerini istedi.

Boğaziçi'ne girebilirdim

Sözel 2'de Türkiye 8'incisi olarak büyük bir başarıya imza atan Fatma Zehra Ulus Kartal Anadolu İHL'den de okul ikincisi olarak mezun olmuş. Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne girmeyi düşünen Ulus, "Eğer katsayı problemi olmasaydı Boğaziçi Üniversitesi'nde okumak isterdim" diyor. Yenilgiyi asla kabul etmediğini söyleyen Ulus " Lütfen bize katsayı konusunda verilen sözler tutulsun" diye konuşuyor.

Kesintiyi düşünüyorum

Halil İbrahim Akpınar sözel ham puanda 268 puan alarak Türkiye 199'uncusu oldu. Kartal Anadolu İHL'yi birinci olarak bitiren Akpınar'ı en çok kesilecek 50 puanı düşündürüyor. Ankara Siyasal' da okumak isteyen Akpınar şöyle konuşuyor: "ÖSS'de ilk 200'e giren öğrenciler katsayı hesaba katılmadığında istediği her bölüme girer. Ben ise İlk 200'e girdim ama okumak istediğim bölüme girebilecek miyim diye düşünüyorum."

Yurt dışına çıkabilirim

Sözel 1'de Türkiye 284'üncüsü olan Hatice Eren puanı kesilmesiydi Boğaziçi Üniversitesi psikoloji bölümünü tercih edecekti. "Şimdi İstanbul'da başka bir üniversiteye ancak gidebileceğim" diyen Eren "Yurtdışı imkanlarını da araştıracağım. Benim önümde katsayı problemi büyük engel oldu ama asla çalışmaktan vazgeçmedim. Kapanan kapılara bakmak kadar açık olan kapalılara da bakmak gerekiyor" diye konuşuyor.

Tek derdimiz katsayı Ayşe Balbal, Kartal Anadolu İHL mezunu. ÖSS Sözel 1'de 307. sırada. 50 puan kesinti ile devlet üniversitelerinde istediği bölüme giremeyeceğini ve özel üniversite arayışı içinde olduğunu söyleyen Balbal şöyle konuşuyor: " Radyo Tv ve Sinema Bölümü'nde okumayı düşünüyorum. Fakat, iyi bir devlet üniversitesinde bu bölüm için puanımın yetmez. Çünkü bizim katsayı problemimiz var."

Hedefime ulaşacağım

Kartal Anadolu İHL'den bu yıl mezun olan Fatma Erdoğan, ÖSS'de 354.449 ham puan aldı. Bir çok üniversiteye girmeye yetecek bir başarı gösteren Erdoğan, katsayı uygulamasından dolayı 50 puanının yok yere kesilecek olmasının üzüntüsünü yaşıyor. Bu durumda ancak 2 yıllık bilgisayar programcılığına yerleşebileceğini belirten Erdoğan hedefine ulaşmak için aynı okulun 4 yılık bölümüne geçiş yapmayı düşünüyor.

Dereceleri aynı şansları farklı

Ayşenur Çoban, Düzce Anadolu İHL'yi 099.505 ders ortalamasıyla bitirdi. Kendisiyle birlikte sınava giren 1,5 milyon arkadaşından daha fazla soruyu doğru cevapladı. Sözel 1 kategorisinde 2. oldu. Ayşenur'un tam 50 puanı İHL'li olduğu için yok sayılacak. Eğer puanı kesilmeseydi, Emrah gibi Türkiye'de sözel puanla öğrenci alan tüm bölümlere girebilecekti

İHL'de başarı oranı yüzde 80

Bu yıl ÖSS'ye giren 25 bin imam hatip öğrencisinden yüzde 80'i 160 barajını aşarken yüzde 60'ı da 185 puanın üzerine çıktı. Eğer puanları kesilmeseydi, her 100 imam hatipliden 80'i, bir üniversiteye yerleştirilme hakkı elde edebilecekti. Ancak bu öğrencilerin hemen hiç biri meslek okulu olan ilahiyat fakültesinin dışında, başka bir üniversiteye kayıt yaptıramayacak. Başka bir bölümü tercih etmeleri durumunda, ÖSS'de aldıkları puandan 50'si, kesilecek. Çünkü düz lise mezunlarının orta öğretim puanları 0.8, İHL mezunlarınınki ise 0.3'le çarpılıyor.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber