Toplu ulaşımda elektronik ücret toplama sistemine geçilecek

Bakan Şimşek, 3 yıl içinde kayıtdışı ekonominin büyüklüğünün milli gelire oranını 5 puan düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Kayıtdışıyla mücadelede akaryakıt satışlarına çiple takip, şehiriçi ulaşımda otobüs ve minibüste elektronik ücret toplama sistemine geçiş de var.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ocak 2015 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu ulaşımda elektronik ücret toplama sistemine geçilecek

Türkiye ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kayıtdışı ekonomiye neşter geliyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni eylem planına göre üç yıl içerisinde kayıt dışı ile ilgili reform niteliğinde düzenlemelere imza atılacak. Akaryakıt satışlarının takibinden, gümrükte tırlara röntgen çekimine, elektronik ticaretin kayıt altına alınmasına kadar kayıtdışı ile mücadelede atılacak adımlar arasında şehiriçi ulaşımda otobüs ve minibüslerde elektronik ücret toplama sistemine geçilmesi de yer alıyor. 'Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nı düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ile mücadeleyi terörle mücadele kadar önemli bulduğunu belirterek, eylem planı ile dar gelirli ve esnafın vergi yükünü artıracak herhangi bir adım atılmayacağını kaydetti. Mehmet Şimşek "Amaç vergiyi tabana yayarak kayıtdışını azaltmak. Yeni herhangi bir vergi yok" dedi.

- GÖNÜLLÜ UYUMA TEŞVİK

2011-2013 eylem planındaki 47 eylemin 42'sinin gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Şimşek, yeni planın 62 eylemden oluştuğunu bildirdi. Öncelikli olarak plan kapsamında kayıtdışı ekonominin boyutu belirlenecek. Gönüllü uyum ise teşvik edilecek. Kayıtdışı çalışan yerlerde tüketicinin de mağdur edildiğini ifade eden Şimşek "Kayıtdışılıktan kazanan kimse yok herkes kaybediyor. Ülke kaybediyor" dedi. Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelede herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.

- FİŞ 78 MİLYONA GİDER

35 eylemin 2015 yılında tamamlanmasını hedeflediklerini ifade eden Şimşek, vergilendirilme kapasitesinin ölçülmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Şimşek, konutların gerçek değerinin bildirilmesine yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortak bir çalışma yaptığını söyledi. Yemek yenildiğinde fişin istenmesi gerektiğini aktaran Şimşek "İstemezseniz satanın cebinde kalır. Belgelendirirseniz 78 milyona gider. Bu para sizin paranız" diye konuştu.

- AKARYAKITA ÇİPLİ TAKİP

Bankalar gibi her tarafa vergi ödeme terminallerinin konulacağını ifade eden Bakan Şimşek, akaryakıt satış bilgilerinin anlık olarak takip edileceği bir sistemin hayata geçirileceğini bildirdi. Şimşek, akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan taşıtlar ve boru hatlarından taşınan ürünün yükleme yerinden teslimine yönelik takip altında olacak bir sistem kurulacağını söyledi. Bu kapsamda araçların özel çiplerle takip edilmesi planlanıyor.

- DİZİLERDE ANLATILACAK

Şehir içi toplu taşımada kademeli olarak elektronik ücret toplama sistemine geçeceklerini aktaran Şimşek "Kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi kaçakçılığı suçu işlemeleri sebebiyle haklarında mahkeme hükmü verilmiş olanlar kamu ihalelerinden men edilecek" dedi. Bakan Şimşek, sinema ve dizi yapımcıları ile bir araya gelerek kayıtdışı ekonominin anlatılmasının istenileceğini aktardı.

- GÜMRÜKTEN GEÇEN TIRA RÖNTGEN

Tırların kapıdan bir bütün olarak incelenmesi için bir kaynak ayrıldığını bildiren Şimşek, kapılardan geçen her kargonun denetiminin yapılacağını bildirdi. İnternet ve sosyal medya üzerindeki reklam faaliyetlerinin vergilendirilmesinin takip edileceğini belirten Bakan Şimşek, nakit ekonomiyle mücadele kapsamında banka kartları ve benzer ödeme araçlarının kullanımının yaygınlaştırılacağını kaydetti.

NEREDEN BULDUN VERGİSİ YOK

Nereden buldun düzenlemesine ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Şimşek "Eylem planında nerden buldun yok. Servet denetimi gibi bir yaklaşım söz konusu değil. Birçok ülke ile bilgi değişimini içeren yeni anlaşma imzaladık. G20 bünyesinde 2017-2018 yıllarında ülkeler arasında ekonomik bilgi değişimi olacak" dedi. Yaptırımların etkinliği konusunda çalışmalar yapılacak. Maaşı tam olarak yatırılmayanların Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmeleri gerektiğini ifade eden Şimşek, bununla mücadele edileceğini kaydetti. Bakan Şimşek, beyannameleri birleştirme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

KAYITDIŞI EKONOMİ 5 PUAN DÜŞECEK

Bakan Şimşek "Kayıtdışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 26.5. 2018 yılının sonuna kadar kayıtdışı ekonominin milli gelire oranını yüzde 21.5'e düşürmeyi hedefliyoruz. Kayıtdışı istihdamda çok ciddi bir azalma söz konusu. Her yüz çalışandan 36'sı kayıtdışı. Hedefimiz, 2018 yılında yüzde 30 seviyesine indirmektir. Tabii, bu eylem planını nasıl hazırladık. Toplumdan kopuk bir şekilde hazırlamadık. 36'sı sivil toplum kuruluşu olmak üzere 79 kuruluşla çalıştık" dedi.

Turizm, gayrimenkul alım-satımı ve internet yakın takibe alınacak

Turizm sektöründeki kayıtdışılığın önlenmesine yönelik olarak konaklama rezervasonları takip edilecek. Otel, pansiyon ve günübirlik ev gibi konaklama yerlerine yönelik internet üzerinden gerek yurt içinden, gerekse de yurt dışından yapılan konaklama rezervasyonları takip edilecek, kayıtdışı turizm acentesi işletilmesinin ve kayıtdışı rehber istihdamının önüne geçilmesi için denetimler artırılacak, sektörde e-fatura ve e-arşiv uygulamaları yaygınlaştırılacak. Düzenledikleri turlarla, turistleri yurt dışından cüzi fiyatlarla getiren ve Türkiye'de kayıtdışı, kalitesiz ve fahiş fiyatlarla alışverişe yönlendiren turizm işletme/acenteleri takip edilecek ve gerekli düzenlemeler yapılacak.

Gerçek değer gösterilecek

Gayrimenkullerin alım ve satım değerlerinin rayiç değer üzerinden işlem görmesini sağlamak amacıyla gerekli hukuki ve idari alt yapı oluşturulacak. İnşaat sektöründeki faaliyetlerin imalat aşamasından nihai kullanıcıya teslime kadar geçen süreçteki tüm aşamalar gözden geçirilecek. İnşaat sektöründe projenin onaylanmasından, tamamlanma aşamasına kadar olan sürecin takip edilmesine yönelik teknik bir altyapı kurulacak. İnşaat sektöründe kayıtdışı istihdamın boyutu ve analizi konusunda akademik danışma kurulu oluşturulması gibi çözümler de dahil olmak üzere kayıtdışı istihdamın önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirler belirlenerek gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek. Ayrıca e-ticaretteki kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla internet ortamında ticaret yapan gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerinin kavranmasına yönelik mevcut düzenlemeler gözden geçirilecek, bu kapsamda yapılacak denetimler artırılacak. İnternet üzerinden yapılan reklam faaliyetlerinin kavranmasına yönelik gerekli hukuki ve teknik alt yapı oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber