Seçmeli Kürtçe dersini en çok Türk öğrenciler seçti

İstanbul'da Kürtçe seçmeli dersini seçen 108 öğrencinin önemli bir bölümünün Türk kökenli olması dikkat çekiyor. Öğretmenler öğrencilerin Kürtçeyi İngilizce'den daha hızlı öğrendiklerini söylüyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ocak 2015 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçmeli Kürtçe dersini en çok Türk öğrenciler seçti

Gülden Kılıç

Seçmeli ders olarak verilen Kürtçe'yi bu yıl sadece Kürt kökenli öğrenciler değil Türk öğrenciler de seçti. "Yaşayan Diller ve Lehçeler" seçmeli derslerinde Kürtçe'yi seçen öğrencilerin büyük çoğunluğu Kürt kökenli öğrenciler olmasına rağmen Türk kökenli öğrenciler de yok değil. İstanbul'da 108 öğrenci, Kürtçe'yi seçmeli ders olarak seçti. Bu öğrencilerin 68'i İstanbul Sancaktepe Cengiz Topel Ortaokulu'nda eğitim görüyor. Geçen yıla göre Kürtçe'yi seçen öğrencilerin sayısının arttığı okulda Kürtçe dersi eğitimini veren Cengiz Topel Ortaokulu Müdür Yardımcısı Cengiz Selçuk, okulda Kürtçe dersini seçen Türk kökenli öğrencilerin olduğunu ve Kürtçe'yi kolaylıkla öğrendiklerini söyledi.

Aileler birbirini tanıyor

Bazı sınıflarda Türk kökenli öğrencilerin de Kürtçe dersini seçtiklerini kaydeden Selçuk, "Özellikle Türk kökenli öğrenciler merak ettikleri ve arkadaşlarıyla konuşmak için Kürtçe dersini seçtiler. Ailelerin birbirleriyle kaynaşmalarından dolayı Kürtçe eğitim almak isteyen öğrencimiz de var. Genellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelip ilçemize yerleşen ailelerin çocukları Kürtçe'yi seçiyor. Yine Kürt kökenli olup da Kürtçe bilmeyen çocuklar var. Bunlar da memleketlerine gittikleriyle konuşmak için Kürtçe öğreniyorlar" dedi.

Zorluk çekmiyorlar

Selçuk, okullarında 3 sınıfta, 2 öğretmenle Kürtçe eğitim verdiklerini ifade ederek, 5. sınıflarda 23, 6. sınıflarda 25, 7 sınıflarda da 20 öğrencinin Kürtçe eğitim aldığını söyledi. Selçuk, öğrencilerin Kürtçe'yi öğrenmekte zorluk çekmediklerini söyledi. Alfabedeki bazı farklılıklara bağlı olarak yer yer sıkıntılar yaşandığını kaydeden Selçuk, "Öğrenciler Kürtçeyi İngilizce'den daha hızlı ve kolay öğreniyorlar. Çünkü çoğunun arkadaşları Kürtçe biliyor. Bu da dili öğrenmek için doğal bir ortam sağlıyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber