Spor turisti 1 milyar dolar harcadı

TÜRSAB'ın Spor Turizmi Raporu'na göre geçen yıl 552 bin yabancı turist Türkiye'ye sportif amaçlı geldi. Ortalama 1.648 dolar harcayan ve daha çok golf ve futbol için gelen turistlerin toplam harcaması ise 1 milyar dolara yaklaştı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Şubat 2015 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Spor turisti 1 milyar dolar harcadı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), 2014 yılında 552 binin üzerinde yabancı turistin Türkiye'ye sportif faaliyet amaçlı gelip 900 milyon doların üzerinde harcama yaptığını açıkladı. TÜRSAB'ın Spor Turizmi Raporu'na göre turizmi 12 aya yaymak, deniz-kum-güneş üçlüsünün yanı sıra diğer turizm kategorilerinde de büyümek isteyen sektörün hedefi büyük. Son yıllarda golf ve futbol turizminde atılan adımlar ve elde edilen başarılar Türkiye'nin spor turizminden aldığı payın aslında çok az olduğunu ve daha da yukarılara gideceğinin en büyük göstergesi. Türkiye'de spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 1.5 düzeyinde. 2014 yılında dünyada 1.2 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşan turizm sektöründen sporun aldığı pay ise 180 milyar dolar seviyesinde.

Ortalama harcama 1.648 dolar

Küresel turizmin büyümesi yüzde 4-5'lerde seyrederken, spor turizminde bu rakam yüzde 14'lere kadar çıkıyor. Türkiye'deki spor turizminden ise en yüksek payı golf ve futbol alıyor. Bir spor turisti ortalama bir turistin 2 katı kadar harcama yapıyor. Bir başka deyişle, Türkiye'ye gelen yabancı sporsever turistin harcaması bin 648 dolar düzeyinde. Türkiye'de Belek'e gelen golfseverlerin sayısı 160 bine yakınken, bu yıl Antalya'da kamp yapan futbol takımı sayısı ise bin 200 civarında.

Ürünlerimizi çeşitlendirmeliyiz

Bu takımların yüzde 90'ı yabancı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin spor turizminden aldığı payı artırması gerektiğini söyleyerek, "Kimi ülkelerde spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 25'lere kadar çıkıyor. Bizim de bu payı artırmak için çalışmamız lazım" diyor. Ulusoy, spor turizminin son dönemde Türkiye'deki turizmin 12 aya yayılması stratejisini destekleyici nitelikte olduğunu vurguluyor. "Spor turisti ortalama turistin iki katı harcıyor, Türkiye'ye 2014'te 900 milyon doların üzerinde para bıraktılar" diye devam eden Ulusoy, özellikle yeni tesis yatırımlarıyla spor turizminin desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Ulusoy "Bu yatırımlar Türkiye'nin turizm potansiyeliyle birleşip gelecek dönemde golf ve futbolun dışında başka spor dallarında da ülkemizi üst seviyelere taşıyacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye'de çeşitli spor dallarında düzenlenecek etkinlikler ve turnuvalar spor turizmini geliştirecektir, aynı zamanda da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Turkey: Home' tanıtma çalışmalarına da destek olacaktır. Mesela, Turkey: Home of Sports olmaması için bir neden yok, bu yönde turizmciler olarak da ürünlerimizi çeşitlendirmeliyiz" diye konuştu.

Büyüklüğü 180 milyar $

TÜRSAB Spor Turizmi Raporu'nda öne çıkan başlıklar:

- Dünyada spor turizminin büyüklüğü 180 milyar dolar düzeyinde.

- Türkiye'ye gelen turistin ortalama harcaması 824 dolar, spor amaçlı gelenlerin ortalama harcaması 1.648 doları buluyor.

- Türkiye'de spor yapan yabancı turistlerin sayısı 552 bini aştı. Bu turistlerin yaptığı toplam harcamalar da 900 milyon doların üzerine çıktı, 1 milyar dolar seviyesine yaklaştı.

- Türkiye, düzenlenen ve düzenlenecek uluslararası spor etkinlikleri baz alınarak hesaplanan Küresel Spor Endeksi'nde 14'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'de son 8 yılda bu çapta 14 etkinlik düzenlendi. Etkinlik sayısında Türkiye dünya 18'incisi.

- Futbol turizminde yaklaşık bin 200 takım Türkiye'de kamp yapıyor. Birden fazla yapanlarla birlikte bu yılda 2 bin 500'ü buluyor.

- Futbol kampı yapanların yarattığı direkt hacim 100 milyon doların üzerinde.

- Golf için gelenlerin sayısı 160 binin üzerinde.

- Belek'te 2014'te 17 golf sahasında 513 bin 216 oyun oynandı.

- Türkiye'de toplam golf sahası 28, bunun 21'i Antalya bölgesinde.

- Belek'teki oyunların yüzde 30'luk kısmını Almanlar oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber