E-okul görüş ve öneriler

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Şubat 2015 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
E-okul görüş ve öneriler

1- E-okulda (Ortaokulda) proje ödevi alan öğrencilerin kontrolünü sağlamak için, idare ya da öğretmenlerin elle giriş yapabilecekleri bir bölümün (hangi öğrencinin hangi dersten ödev aldığına dair) e-okula konulması, raporlar ekranına da proje ödevi alanlar ve proje notu olmayanlar raporunun konulması okul idareleri için çok faydalı olacaktır. Mevcut durumda öğrencinin proje ödevi ve notunun olup olmadığı not çizelgelerinin tümünün elle taranmasıyla mümkün olabilmektedir.

2- Seçmeli derslerin notla değerlendirilmesi esnasında aynı sınıfın öğrencilerinin, farklı seçmeli derslere giren ve not veren öğretmenlerin not girişi ekranına açılması, tüm öğrencilerin notlarının görünmesi ve değişikliğe açık olması bilgi güvenliği açısından sıkıntı doğurabilir. Mevcut durumda A öğretmenine, dersi seçmeyen B öğretmeninde görünmesi gereken öğrencilerde görünüyor ve A öğretmeninin verdiği notu B öğretmeni değiştirebiliyor. Bu durum mevcudu 25 ten fazla olan sınıflarda ikiye bölünen Teknoloji Tasarım dersi öğrencileri için de geçerlidir.

3- Okul idareleri özellikle il- ilçe ve okul bazında en çok yararlanılan raporları elle doldurmak zorunda kalıyor ki bunların e-okul raporlar ekranına atılması, yazılımdaki ufak bir değişiklikle mümkün olabilecektir. Örneğin TEOG ders, sınıf ve şube bazında ortalamalar, liselere yerleşen öğrenci sayıları, yüzdesi, yıllara göre okulun karşılaştırmalı yerleştirme ve puan durumları. Aslında bu raporlar E-Okul okul karnesi isminde raporlar ekranına koyulabilir. Her yıl okul idareleri bu çalışmaları elle yapmak durumunda kalıyor ki özellikle öğrencisi çok olan okullarda hem doğru bilgiler çıkamayabiliyor hem de çok zaman alabiliyor.

4- Yönetmelikte kaldırılmış olmasına rağmen not girişi rapor ekranında hala başarı belgesinin olması görüntü kirliliğinden başka bir işe yaramıyor.(Ortaokullarda üstün başarı ve onur belgesi kaldırıldı ama Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde bu belgeler hala geçerli).

5- Seçmeli derslere puan çizelgesi çıkarılırken tüm sınıfın öğrencilerinin listede görünmesi yerine sadece o dersi seçen öğrencilerin listede çıkması sağlanabilir ve böylece kağıt israfının önüne geçilmiş olur.

6- Davranış notları tüm öğretmenler tarafından eskiden olduğu gibi girilecektir görüş yazısına göre (14/01/2015 tarihli ve 10230228/200/423754 sayılı MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü görüş yazısı) notlar tüm öğretmenler tarafından giriliyor ancak; not çizelgesinde şube rehber öğretmeninin adı çıkıyor. Tüm derslerden davranış notu çizelgesi çıkartıp dosyalamak yerine ilkokulda olduğu gibi davranış notu ortalamasını e-okul tek bir rapor olarak verse ve şube rehber öğretmeni de bunu imzalayıp okul idaresine verse binlerce kağıt israfı engellenmiş olur.

7- E-Okulda raporlar ekranına tüm sınıf ve şubeler için veli bilgileri, okulun veli sayısı, veli iletişim bilgileri, veli adres bilgisi, T.C. kimlik numaralı sınıf listesi (sadece okul idaresi görebilecek) konulması okul idaresi açısından çok faydalı olacaktır.

8- E-Okulda öğrenci okula nakil gelirken sistem adres kontrolü yapıyor ancak; okul idaresi kayıtlı öğrencilerin adres bilgisini göremiyor ve sorgulayamıyor. Bu durum veliler tarafından suiistimal edilebiliyor şöyle ki okul kaydı için adres değiştirip nakil gerçekleştikten 20 gün sonra nüfus müdürlüğüne gidip adresini tekrar değiştirebiliyor.

9- Geçmiş dönem raporlarına eğitim öğretim yılı sonundaki aktif öğrenci sayıları karşılaştırmalı olarak bu rapora konabilir. Bu sayede okul ve taşıma planlamaları daha sağlıklı yapılabilir şöyle ki okulun öğrenci sayısı yıllara göre artmış mı azalmış mı kolayca belli olur.

10- Asli görevi yanında başka bir okulun müdürlüğü de verilen kişi için MEBBİS'te görevlendirme kaydı girildiğinde, o müdürün ismi asil müdür olduğu okulun raporlarında değil görevlendirme yaptığı okulda görünmektedir ki az sayıda da olsa bu şekilde görevlendirmeler olabiliyor ve bu sorun da yazılımda yapılacak ufak bir değişiklikle düzeltilebilir.

Fatih KÖMÜR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber