Müfettiş, öğrencinin ifadesini, öğretmen gözetiminde alacak

Haber Giriş : 02 Şubat 2015 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müfettiş, öğrencinin ifadesini, öğretmen gözetiminde alacak

Bilindiği üzere idari soruşturmalarda zaman zaman soruşturma konusuna göre temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin tanık olarak ifadelerine başvurulmaktadır. Ancak, öğrencilerin ifadelerinin alınması sırasında 5395 Sayılı çocuk Koruma Kanunun "Soruşturma" başlıklı 2. maddesindeki; "(2) Çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında, çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilir." hükmüne göre ifadesi alınan öğrencilerin yanında "Sosyal çalışma görevlisi" bulundurulmalıdır. Özetini içeren "Öğrenci ifadesi alınırken rehber öğretmen bulundurulmalıdır." Haberimizi yapmıştık.

5395 Sayılı çocuk Koruma Kanununun "Soruşturma" başlıklı 15.maddesinin 2.fıkrasında "Çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında, çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilir." hükmü mevut olup bu hüküm uyarınca ifadesi alınan öğrencilerin yanında "Sosyal çalışma görevlisi" bulundurulmalıdır.

Aynı Kanunda sosyal çalışma görevlisinin, "Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyal hizmet alanlarında eğitim veren kurumlardan mezun meslek mensuplarını" tanımlayacağı ifade edilmiş olup okullarımız açısından düşünüldüğünde bu tanıma karşılık olarak rehber öğretmenlerin geldiği görülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığınca Ocak 2015 tarihinde hazırlanan Maarif Müfettişleri Görev Standartlarında "Öğrencilerin ifadeleri alınırken, psikolojik açıdan etkilenmemeleri için rehberlik servisi, rehber öğretmen veya psikolog ile işbirliği yapılarak gerekli önlemler alınır" ifadesi kendine yer bulmuştur.

Maarif Müfettişleri Görev Standartlarının "İnceleme, Soruşturma ve Ön İnceleme (Uygulama) Süreci" başlığı altında bulunan "2. İspat Araçlarını (Delil) Toplama" bölümü "b) İfadelerin/Bilgilerin Alınması" kısmında "16. Öğrencilerin ifadeleri alınırken, psikolojik açıdan etkilenmemeleri için rehberlik servisi, rehber öğretmen veya psikolog ile işbirliği yapılarak gerekli önlemler alınır." ifadesi yer verilmiş olup ifade uyarınca, öğrencilerin ifadelerinin alınmasında rehberlik servisi görevlilerinin veya rehber öğretmenlerinde hazır bulundurmaları gerektiği ifade edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığınca Ocak 2015 tarihinde hazırlanan Maarif Müfettişleri Görev Standartlarını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Bu nedenle de, Maarif Müfettişleri ve diğer Muhakkiklerce yürütülen idari soruşturmalarda, tanık olarak öğrencilerin ifadelerine başvurulması gereken durumlarda, ifade alım sırasında öğrencinin okuduğu okulun rehber öğretmenin veya herhangi bir rehber öğretmenin de hazır bulundurulacaktır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber