YÖK: Öğretim görevlisi bulamayacağız

Haber Giriş : 22 Temmuz 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu üniversitedeki düşük ücretler için sert bir açıklama yaptı. Son düzenlemeler, imam- hatip mezunu vaizlerle akademisyenleri 'eşitlemişti'

Ücret dengesinin akademisyenler aleyhine bozulduğunu söyleyen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu, zehir zemberek bir açıklama yaptı.

Açıklamada, üniversitede nitelikli insan gücü yetiştirilmesi konusundaki sorunların 'vahim' boyuta geldiği vurgulandı. 2006 bütçesi hazırlanırken yeni göreve başlayan araştırma görevlilerinin maaşları öğretmen ve vaizlerin gerisine düşmüştü. Haziran 2006'da yapılan zamların ardından imam-hatip lisesinden mezun olduktan sonra açılan sınavı geçerek göreve başlayan bir vaiz 939 YTL maaş alırken üniversite mezunu olduktan sonra iki yıl yüksek lisans eğitimi, ardından doktora eğitimi yapan veya yapmakta olan bir araştırma görevlisi 960 YTL alıyor. Bir profesörün maaşı ise 2 bin 500 YTL'yi geçmiyor.

'Paralellik unutuldu'

YÖK Genel Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Devlet üniversiteleri, Cumhuriyet tarihimizin hayli zor günlerini yaşamaktadır. Uzun süredir izlenen ücret politikalarında nitelikli personel içinde üniversite elemanları, hâkim ve savcılar, Silahlı Kuvvetler personeli ve mülki idare amirleri birlikte değerlendirilir, birbirine paralel iyileştirmeler veya ücret artışları yapılırdı. Son yıllarda bu denge giderek üniversite öğretim elemanları aleyhine bozulmaya başlamış, en son Haziran 2006 tarihinde yapılan ücret artışında üniversite öğretim elemanları ihmal edilmiştir" denildi.

Açıklamada bu konuda tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığı vurgulanarak "Devletin üniversitelere gereken önemi vermemesi sonucu akademisyenlik artık nitelikli gençlerin heveslendikleri bir meslek olmaktan çıkmaktadır. Üniversite çalışanlarının ücretlerinin diğer meslek gruplarına göre azalmasından doğan adaletsizlik, bunların yalnızca şevk ve verimini engellemekle kalmamakta, üniversitelerin geleceğini oluşturan nitelikli insan gücünün cezbedilmesini de imkânsızlaştırmaktadır. Üzerinde önemle durulması gereken hususlardan biri de araştırma görevlilerinin, öğretim görevlilerinin ve genç yardımcı doçent ve doçentlerin aylıklarındaki düşüklüktür. Bu husus, üniversite öğretim üyeliğinin doğal kaynağını giderek kurutmakta" değerlendirilmesi yapıldı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber