Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 1950'lerden kalma vergi sisteminin artık kendisinden beklenen fonksiyonları yerine getiremediğini belirtti.

Haber Giriş : 17 Şubat 2004 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 1950'lerden kalma vergi sisteminin artık kendisinden beklenen fonksiyonları yerine getiremediğini belirtti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mevcut vergi sisteminin kendisinden beklenen işlevleri yerine getirmede yetersiz kaldığını söyledi. Bakan Unakıtan, Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı ve Gelirler Kontrolörleri Derneği tarafından Ankara Hilton'da düzenlenen "Enflasyon Muhsebesi Paneli"nde Türk Vergi Sistemi'ne dair değerlendirmelerde de bulunduğu konuşmasında, mevcut sistemin kendinden beklenen işlevleri yerine getiremediğini, ekonomideki gelişmelerin dışında kaldığını belirterek, "Vergi, sadece (Nereden buldunsa, oradan al, nerede varsa oradan al) şekline getirilmiş" dedi. Ancak bunları bir çırpıda düzeltmenin imkanı bulunmadığını ifade eden Bakan Unakıtan, sorunların çözümünün sabırlı ve bilimsel çalışmaya ihtiyaç gösterdiğini söyledi.

Fırsat buldukça vergi düşücek

Konuşmasında Maliye Bakanı olarak, daha çok yatırım ve istihdam için vergileri düşürmek istediklerini, ancak bütçenin açık verdiğini söyleyen Unakıtan, tek çarenin kayıt dışını kayıt altına almak olduğunu bildirdi. "Ne kadar muvaffak olabilirsek vergileri aşağıya indiririz. Paranın turşusunu kurmayacağız. Yine indiririz, yatırım istihdam için bu şart" diye konuşan Unakıtan, bu konuda 2004 yılında önemli bir yol katedeceklerini kaydetti.

Enflasyonla sağlıklı ekonominin birarada olamayacağını ifade eden Unakıtan, yabancı yatırımcıların da yıllarca bundan şikayetçi olduğunu vurguladı. Unakıtan "Adam dolar, yen getiriyor, yatırım yapıyor. Kendi para birimine göre hesap tutuyor. Bakıyor, kazanmadığı halde vergi vermiş, enflasyon muhasebesini bu yüzden getirdik" açıklamasında bulundu.

Sistem 1950'lerden kalma

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal da, vergi sisteminin, kapalı ekonomi sistemi uygulanan 1950'li yıllardan kaldığını belirterek, "Kanunların sıfırdan yeniden yazılması lazım" dedi. Uysal, enflasyon düzeltmesi olmamasından ötürü şirketlerin, "bozuk pusula ile açık denizde seyreden gemi durumunda olduğunu" da söyledi.

Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu ise, 2004 sonu ve 2005 başından itibaren gözü daha iyi gören, kulağı daha iyi işiten bir gelir idaresi oluşacağını bildirdi. Enflasyon muhasebesi ile birlikte kayıt dışı ekonominin de haklı bir mazeretinin ortadan kaldırıldığını kaydeden Arıoğlu, söz konusu sistemin firma bazında etkin ölçümü için etkin bir vergi idaresine gerek duyulduğunun altını çizdi. Arıoğlu, yeni getirilen reyting sisteminin Türkiye'deki kayıt dışılıkla mücadelede oldukça etkili olacağını kaydetti.

'Riskli mükelleflerle çok uğraşılacak'

Mükelleflerin önce vergi öncesi karlarına bakacaklarını, sektörde karlı olması gerekenlerle karşılaştıracaklarını ve ona göre değerlendireceklerini kaydeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan "Çok riskli mükelleflerle, çok uğraşacağız" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan üzerinde çalışılan sistem çerçevesinde, mükelleflerin, mali müşavirlerin ve vergi dairelerinin performans değerlendirmelerini yapacaklarını bildirdi. Mükelleflerin önce vergi öncesi karlarına bakacaklarını, sektörde karlı olması gerekenlerle karşılaştıracaklarını ve ona göre değerlendireceklerini kaydeden Unakıtan, A,B,C,D şeklinde kredi notu verileceğini kaydetti. A grubundaki mükelleflere risksiz olduğu için teşekkür edeceklerini, B grubu az riskli olanları da teşvik edeceklerini belirten Unakıtan, "C ve D grubundaki riskli ve çok riskli mükelleflerle çok uğraşacağız" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber