Kusurlu ambulans şoförünün hukuk zaferi

İZMİR'in Dikili İlçesi'nde, bir trafik kazasına ikinci ambulans olarak gittiği sırada otomobille çarpışıp maddi hasara yol açan ve polisin 8'de 8 kusurlu bulduğu acil tıp teknisyeni (ATT) Nevin Önder Keskin (32), üyesi olduğu Sağlık Sen'in avukatı aracılığıyla yürüttüğü mücadelede, hakkında açılan davayı kazandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Şubat 2015 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kusurlu ambulans şoförünün hukuk zaferi

Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, mahkemenin "haksızlığın azlığı" gerekçesiyle haklı bulduğu Keskin'in kazandığı hukuk mücadelesinin emsal olacağını belirtti.

Kınık 112 noktasında görevli Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nevin Önder Keskin ve arkadaşları 2013 yılı Haziran ayında Dikili'de meydana gelen kazaya müdahale etmek için yola çıktı. Siren ve tepe lambası açık halde hızla ilerleyen Keskin yönetimindeki ambulansla bir otomobil Bergama'da çarpıştı. Polis ve İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından 8'de 8 kusurlu bulunan ATT Nevin Önder Keskin hakkında, karşı taraf, zararlarının karşılanması talebiyle Bergama Adliyesi'nde dava açtı. Yaklaşık 1 yıl süren dava sonunda mahkeme, "Ambulans şoförü, olayda her ne kadar tam kusurlu olsa da, haksızlık içeriğinin azlığı" gerekçesiyle Keskin'i kusurlu bulmadı.

DİĞER AMBULANS ŞOFÖRLERİ İÇİN EMSAL

İzmir Sağlık Sen Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, şubede Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir, sendika avukatı Coşkun Üzüm ve hukuk mücadelesini kazanan ATT Nevin Önder Keskin ile birlikte basın açıklaması yaptı.

Kararın emsal oluşturacağını belirten Op. Dr. Atçı, "112 acil sağlık hizmetleri çalışanları 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide insanlara yardım etme ayrıcalığına sahip bir mesleğin fertleri olarak, ülkemizin dört bir yanında her türlü sıkıntıya, strese, coğrafi engellere ambulans kazalarına rağmen, yağmur çamur demeden imdat çığlıklarına yardım elimizi uzatıyor, her gün onlarca hayat kurtarıyoruz. Özveri ile çalışan 112 ambulans çalışanlarının başlıca sorunları arasında 112'nin taşeronlaştırılmak istenmesi, mesai saatleriyle oynanması, fiziki şartlarının yetersiziliği, yemek problemleri yer almaktadır. Ambulanslar ve acil sağlık araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, ambulansları da artık acil tıp teknisyenleri ve paramedikler kullanabilmektedir. Görev başında trafik kazası yapan ambulans sürücüsü üyemiz her ne kadar kazada tam kusurlu kabul edilmiş olsa da, mahkeme nezninde yaptığımız, vakaya giden ambulans şoförünün hayati önem arz eden bir iş yaptığı, bu işte sürenin son derece önemli olduğu, hayat kurtarmak için acil bir hastaya yola çıktığı, vakaya giderken sirenlerinin ve tüm ışıklarının açık olduğu, ambulansların geçiş üstünlüğünün olduğu, bu açından haklı bulunması gerektiği yönündeki savunmamız mahkeme tarafından kabul edildi. Bu davanın kazanılması Türkiye'de bir ilktir. Ambulans kazaları sonucunda birçok sürücümüz hayatını kaybetmiş, sakat kalmış, maddi ve manevi tazminatlara mahkum edilmiş, hayati tehlikesi olmadığına dair rapor gelene kadar nezarethanelerde bekletilmiş, kazalardan dolayı hapis cezası almış hatta işinde atılanlar bile olmuştur. Bu karar ambulans kullanan sürücülerimize emsal nitelinde olup, suçta haksızlığın içeriği az olduğu mahkeme heyetine sunulursa artık bu tarz davalarda tazminat ödemek zorunda kalınmayacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber