Doçentlik jurileri rassal olarak belirlenecek

YÖK, Doçentlik jurileriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2015 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doçentlik jurileri rassal olarak belirlenecek

Doçentlik sınav yönetmeliği 7 Şubat tarihinde yayımlandı. Tıklayınız.

Memurlar.net olarak aynı gün yayımladığımız yorumda, 'Doçent adayları juriyi bilmeyecek' başlığı altında değerlendirmelere yer vermiştir.

YÖK, bugün itibariyle bir açıklama yapmıştır. Açıklada Doçentlik sınav yönetmeliği ile getirilen yeniliklere 6 başlıkta yer verilmiştir.

İŞTE YÖK'ÜN AÇIKLAMASI

T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

DOÇENTLİK SINAVI BAŞVURULARI ELEKTRONİK ORTAMDAN ALINACAK

YÖK tarafından kabul edilen yeni yönetmelikle -gerekli altyapı oluşturulduktan sonra- bütün adaylar doçentlik sınav başvurularını eserlerle birlikte elektronik ortamdan yapacak.

Adaylar eserlerini başvuru sırasında elektronik ortamda sisteme yükleyecek, eserler jüri üyelerine elektronik ortamda gönderilecek, elektronik imzası olan öğretim üyeleri jüri raporlarını elektronik imza ile onaylayacaklardır. Böylece eser değerlendirme süreçlerinde hızlılık sağlanacak, postalama işlemleri ve maliyetleri ortadan kalkacaktır.

Oluşturulan jürinin asıl ve yedek üyelerine, mensubu bulundukları üniversite rektörlüğü aracılığı ile bildirim yapılarak, tüm jüri üyelerinin raporları Üniversitelerarası Kurula ulaşıncaya kadar üyelerin isimleri ve raporları adaya bildirilmeyecek.

DOÇENTLİK SINAVINDA "ELEKTRONİK JÜRİ BELİRLEME SİSTEMİ"

Doçentlik sınavı jürileri alt komisyonlar tarafından, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan ilgili bilim alanlarındaki profesörler arasından manuel olarak seçilmekte idi.

Kabul edilen yeni Doçentlik sınavı yönetmeliği ile jüri heyetini belirleyen alt komisyonlar kaldırılmış, "Elektronik Jüri Belirleme Sistemi" getirilerek doçent adaylarının sınavı için bilgisayar programıyla jüri belirlenmesi uygulamasına kısa süre içerisinde geçilecektir.

Geliştirilen bilgisayar programı sayesinde başvurusunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartları taşıdığı tespit edilen adayların her biri için, YÖKSİS veri tabanında bulunan profesörler arasında ilgili bilim alanda, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan 5 asıl 2 yedek üyeden oluşan jüri heyetini bilgisayar otomatik seçecektir.

Doçentlik sınav jürisini oluşturan asıl ve yedek üyeler, adayın akademik çalışmalarının her birini değerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurula elektronik imzayla gönderecek.

JÜRİ SEÇİMİNDE "OBJEKTİFLİK" SAĞLANDI

Adaylar tarafından sürekli dile getirilen sınavlarda yanlı jüri oluşturulma şikayeti kökten çözülmüş olacaktır. Artık jüri üyeleri tamamen bilgisayar programı yoluyla ve rassal olarak belirlenecektir.

Elektronik Jüri Belirleme Sistemi kimsenin müdahale edemeyeceği, tamamen dijital bir sistem olduğundan jüri heyeti seçiminde objektifliğin esas olmasını sağlayacaktır.

RAPORLAR TAMAMLANMADAN BİLGİ ALINAMAYACAK

Şikayet konusu olan adayların jüri üyelerini önceden bilip onlarla iletişime geçmelerinin yarattığı sorunlar da bundan sonra söz konusu olmayacaktır.

Başvurular elektronik ortamda yapılacağından, adayların jüri üyelerine eserlerini posta yoluyla göndermeleri söz konusu olmayacak, jüri raporları gelinceye kadar adaylar jüri üyelerinin kimler olduğunu bilmeyeceklerdir. Böylece değerlendirme daha güvenli ve gizli olarak yapılacaktır.

Adaylar daha önceden jüri üyeleri raporlarının tamamı gelmeden, Üniversitelerarası Kurula gönderilen mevcut raporların sonuçlarını öğrenebilmekte , bu ise suistimal şikayetlerine konu olmakta idi.

Yeni getirilen sistemle son rapor gelmeden raporların açılması ve adaylara bildirilmesi yasaklanmış olup, son rapor gelip, tümü açıldıktan sonra adaylar raporlar hakkında bilgi sahibi olabilecek Dolayısıyla, olası jürileri etkilemeye yönelik çabaların olduğu iddialarının önüne geçilmeye çalışılmıştır.

ESER İNCELEMESİ VEYA SÖZLÜ SINAVDA BAŞARISIZ OLAN ADAYLAR İÇİN YENİ DÜZENLEME GETİRİLDİ

Doçentlik sınavı için başvuran adaylardan sözlü sınavda başarısız olan adaylar tekrar hemen sınava başvurabiliyorlardı.

Yayımlanan yeni yönetmelikte ise;
Eser incelemesinde başarılı olmasına rağmen birinci, ikinci veya üçüncü sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan aday, hemen bir sonraki döneme başvuramayacak, her defasında en erken izleyen ikinci dönemde sözlü sınav için yeniden başvurabilecek.

ETİK İHLALLERE KARŞI YENİ ÖNLEMLER ALINDI

Doçentlik sınavı sürecinde ortaya çıkan intihal ve diğer etik ihlallerle ilgili olarak sürecin işletilmesinde bugüne kadar yaşanan sorunları ortadan kaldıracak yeni mekanizmalar getirilecek.

Önceden etik ihlallerle ilgili süreçler çok uzun sürmekte idi. Etik ihlallerle ilgili süreç hızlandırılarak daha objektif ve belirli süreler içerisinde sonuçlandırılmasıyla ilgili düzenlemeler getirilmiştir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde yapılacak incelemede, etik ihlalde bulunduğuna karar verilen aday, doçentlik sınavı başvurusunda başarısız sayılacak. Bu adaylar, ihlalin ağırlığına göre 1 (bir) yıldan 5 (beş) yıla kadar doçentlik başvurusunda bulunamayacak.

Adayın idari, cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı kalacak. Etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayın, bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna veya bağlı bulunduğu diğer kamu kurumuna aday hakkında gerekli disiplin işlemlerinin ve diğer idari işlemlerin başlatılması amacıyla da bilgi verilecek.
Doçentlik Sınav Yönetmeliği

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/02/20150207.htm

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber