Kamu Denetçiliği'nden sanatçılarla ilgili karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, SGK'nın uyguladığı sanatçı prim borçlanması oranını hatalı bulararak, yüzde 32 yerine yüzde 20 prim oranı üzerinden işlem yapılması konusunda tavsiye kararı aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2015 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kamu Denetçiliği'nden sanatçılarla ilgili karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, SGK'nın uyguladığı sanatçı prim borçlanması oranını hatalı bulararak, yüzde 32 yerine yüzde 20 prim oranı üzerinden işlem yapılması konusunda tavsiye kararı aldı.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, 1995'te yılında sanatçı prim borçlanması talebinde bulunan C.K. ve V.A'nın talepleri, yapılan incelemeler sonucunda SGK tarafından reddedildi.

Bunun üzerine V.A. ve C.K. konuyu yargıya taşıdı ve borçlanma yapmaya hakları olduğu mahkemece tespit edildi. C.K ve V.A, mahkeme kararı sonrası tekrar SGK'ya başvurdu ancak bu kez de borçlanma tutarları yüzde 20 yerine yüzde 32 üzerinden hesaplandı. Bu duruma itiraz eden C.K. ve V.A. kendilerine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki yüzde 32 prim oranının değil 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'ndaki yüzde 20 oranının uygulanması gerektiğini savundu.

C.K. ve V.A, itirazlarının SGK tarafından reddedilmesi üzerine Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

Kamu Denetçiliği, yüzde 32 prim oranı üzerinden borç hesaplanmasının mülkiyet hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

Başvuruyu incelemeye alan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, 5510 sayılı Kanun'da yüzde 32'lik orana göre hesaplanan borçlanmalar arasında 506 sayılı Kanun'dan kaynaklanan sanatçı borçlanması bulunmadığından prim borcunun yüzde 20'lik orana göre hesaplanması gerektiğini belirledi.

Borçlanma kapsamında şikayetçilerden yüzde 20 yerine yüzde 32 oranı üzerinden hesap yapılmasının hakkaniyete aykırı olduğunu, aynı zamanda mülkiyet hakkını ihlal ettiğini belirten Ömeroğlu, "Söz konusu borçlanmanın esaslı unsuru olarak düzenlenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin ödenmesi gerektiğine ilişkin şartın değiştirilerek yüzde 32 prim oranı üzerinden borç tahakkuku yoluna gidilmesi, varlığı mahkemece tespit edilen ve sigortalıya teslim edilen hakkın içeriğinin değiştirilmesi sonucunu doğuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Nihat Ömeroğlu, V.A. ve C.K. hakkında yapılan borçlanma işlemlerinin düzeltilerek yüzde 20 prim oranı üzerinden işlem tesis edilmesi yönünde SGK'ya tavsiye kararı gönderdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber