18 kişinin öldüğü yurt davasında LPG şirketi kusurlu

KONYA'nın Taşkent İlçesinde 2008 yılında LPG tankından sızan gazın patlaması sonucu ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının çökmesi ile 17 öğrenciyle 1 eğitmenin ölmesi, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili 11 sanığın 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan yargılanması devam ediyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Şubat 2015 20:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
18 kişinin öldüğü yurt davasında LPG şirketi kusurlu

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, okunan bilirkişi raporunda LPG şirketi 1'inci derece, dernek ve yurt yöneticileri de 2'nci derece kusurlu bulundu.

Taşkent İlçesi'nde o dönem belde statüsünde olan Balcılar Mahallesi'nde Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği'ne ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu'nda, 1 Ağustos 2008 günü saat 04.15'te LPG tankından sızan gaz, sabah namazı için uyanan bir öğrencinin elektrik düğmesine basması sonucu patladı. Patlamanın şiddetiyle 3 katlı yurt binası yıkıldı. Olayda, 1 eğitmen ve 17 öğrenci öldü, 29 öğrenci de yaralandı. Olayın ardından Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek, dernek ve yurt temsilcileri Mehmet Semerci ve Mehmet Göktaş, Hadim İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alındı. Mehmet Göktaş, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Hüseyin Çömlek ve Mehmet Semerci de kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.

Konya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'si kadın eğitmen, 6'sı dernek ve yurt sorumlusu, 3'ü de LPG tankını kuran ve gaz dolumu yapan şirket sorumluları olmak üzere toplam 11 kişinin tutuksuz olarak 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan yargılanması devam ediyor. Bugün görülen duruşmada Ankara 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan gelen bilirkişi raporu açıklandı.

Bilirkişi raporunda binanın 2 metre uzağına güvenlik tedbiri alınmadan kurulan 1750 litrelik sıvılaştırılmış LPG yer üstü dökme takından, ocağı giden bağlantı boru aksamında sızan gazın sıkışmasıyla patlamanın meydana geldiği belirtildi. Raporda binanın iskan ruhsatının olmadığı, milli eğitim müdürlüğünden yurt binası açmak için izin alındığı kaydedildi. Çevresi tamamen açık olan LPG tankının binalara 3 metre uzaklıkta ve çevresi 180 santimetre yüksekliğinde tel çiftle çevrilmesi gerektiği vurgulandı. LPG tankı ile pişirici cihaza gazı taşıyan tesisatta, yangın ve tehlike anında erken uyarı alarmı cihazı, gaz akış kontrolünü ve ters akım sağlayan elektromekanik cihazların, tehlike anında tesisin yangın söndürme ve aydınlatma dışındaki tüm kısımların elektriğini kesecek ve LPG gaz akışını durduracak sistemin bulunmadığı belirtildi. Raporda LPG tankını kuran ve gaz dolumu yapan şirket sorumluların 1'inci derece asli kusurlu olduğu, iş güvenliği tedbirini almayan dernek ve yurt yöneticilerinin de 2'nci derece tali kusurlu olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporunun okunmasının ardından sanık avukatları raporun kısa sürede hazırlandığını öne sürüp, itiraz ederek yeni bir bilirkişi heyeti ile rapor hazırlanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 12 Mayıs 2015 tarihine erteledi.

Hasan DÖNMEZ/ KONYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber