Hükümetin, 30 yıldan fazla süreler için ikramiye konusundaki ilk adımı

Hükümet, 30 hizmet yılından daha fazla hizmet süresi olanlar için ilk düzenlemeyi torba tasarıya ekledi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Şubat 2015 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümetin, 30 yıldan fazla süreler için ikramiye konusundaki ilk adımı

Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi, 30 yıldan daha fazla hizmet süreleri için emekli ikramiyesi verilmemesini öngören, kanun hükmünü iptal etmişti. Tıklayınız.

Bu karar sonrasında yayımladığımız haberde, 5434 sayılı Kanununda, 30 yıldan fazla süreler için emekli ikramiyesi verilmemesini öngören başka hükümlerin de bulunduğuna dikkat çekmiştik.

Bunlardan birisi de ikinci kez göreve girenler açısından, yine 30 yıldan fazla hizmet süreleri için emekli ikramiyesi verilmemesini öngören düzenlemeydi.

Bu düzenlemeyle ilgili olarak torba yasaya bir madde eklenmiştir. O madde şu şekildedir:

"MADDE 44- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89 uncu maddesinin sekizinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır."

Maddenin atıfta bulunduğu fıkranın tümü ise şu şekildedir.

"Emekli ikramiyesini aldıktan sonra yeniden iştirakçi durumuna girenlerin tekrar emekliye ayrılmalarında, sadece sonradan geçen hizmetlerine karşılık yukarıdaki esaslara göre emekli ikramiyesi ödenir. Şu kadar ki, evvelce verilmiş olan ikramiye ile sonradan geçen hizmetler için ayrıca tahakkuk ettirilecek ikramiyenin hesabına esas alınan fiili hizmet süreleri toplamı, 30 yıldan fazla olamaz ve evvelce 30 hizmet yılı için emekli ikramiyesi ödenmiş olanlara hiçbir şekilde ikramiye farkı ödenmez."

Bu düzenlemeye göre,

1- Hükümetin, yeniden, 30 yıldan fazla süreler için emekli ikramiyesini vermemek gibi bir düşüncesi yoktur.

2- Bilakis, Emekli Sandığı Kanununda yer alan ve benzer kısıtlamayı içeren bir madde daha kaldırılmaktadır. Yürürlükten kaldırılması öngörülen madde, emekli olup da 2. kez görev girenlere, 30 yıldan fazla süreler için emekli ikramiyesi verilmemesini öngörmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber