Merkez Bankası'ndan cesur kararlar bekliyoruz

Ekonomi Bakanı Zeybekci: (1) - "(TCMB'nin salı günü alacağı faiz kararı) Piyasayı sürükleyen, piyasayı istediğimiz yöne doğru götüren cesur kararlar bekliyoruz. Bekliyoruz demeyeyim, bekliyoruz dersek başka anlama giriyor. Diliyoruz diyeyim. Gönlüm öyle istiyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2015 19:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez Bankası'ndan cesur kararlar bekliyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) salı günü alacağı faiz kararına ilişkin "Piyasayı sürükleyen, piyasayı istediğimiz yöne doğru götüren cesur kararlar bekliyoruz. Bekliyoruz demeyeyim, bekliyoruz dersek başka anlama giriyor. Diliyoruz diyeyim. Gönlüm öyle istiyor" dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 34. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Zeybekci, Türkiye'nin bugüne kadar büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Zeybekci, ihracatta 35 milyar dolar seviyelerinden 171,9 milyar dolara gelindiğini aktararak, "İhracatımız 157,8 milyar dolar diyoruz ya, aklınızda olsun Türkiye'nin ihracatı 171,9 milyar dolardır. 5,2 milyar doları serbest bölgelerden yapılan ihracat ki; maalesef onu niyeyse bugüne kadar yazmamışız. 8,8 milyar kayıtlı, yurtdışına çıkış belgeleri, faturaları olan bavul ticareti. İthalatımızda da uyguladığımız minimum fiyat uygulamalarından dolayı, 'Bunun dünya fiyatı 5 dolar değil, 10 dolardır. Onun için 10 dolardan bunu vergilendireyim' demişiz ama ithalat kayıtlarını da 10 dolar koymuşuz. Bu da 4,2 milyar dolar ithalatımızı fiili anlamda değil, kaydi anlamda şişiriyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranının 71,3 olduğuna işaret eden Zeybekci, bu durumu "büyük bir başarı" şeklinde nitelendirdi.

Zeybekci, Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki iyileşme yansımadan, 2013 yılına göre cari açığını yüzde 29-30'a yakın daraltmayı başardığına dikkati çekerek, "Dış ticaret açığını yüzde 20'ye yakın daralttı. İstihdamını geçen yıl 1,4 milyon artırdı. Türkiye çok güzel başarılar elde etti" dedi.

Türkiye'de yatırımla ilgilenen bir grup kişiyle yaptığı görüşmede, kendisine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) ilişkin soru yöneltildiğini ve "Ne olacak bu TCMB'nin hali" denildiğini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar ekonomi bakanı olarak TCMB'nin kararlarıyla ilgili görüşlerimi kamuoyuna arz ederken, hiçbir zaman için TCMB'nin kişiliğine, kimliğine veya oradaki kişilere söz söylemedim. TCMB'nin sorumluluklarıyla ilgili yorum yaptım. Evrensel standartlarda bir demokrasi, hukuk, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir siyaset ortamının yanında, ekonomiyle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızda da evrensel standartlar gerek. ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya merkez bankalarının sorumlulukları, görev ve yetkileriyle ilgili düzenlemeleri de gözden geçirmek gerek. Sadece finansman ve fiyat istikrarı öngörülmüyor, sadece o özelliklere odaklanılmış değil. Yetkilerin yanında, sorumluluklar da var. Yetki zaten yeterince var. Sorumluluklar anlamında da bunu Türkiye tekrar gözden geçirmeli."

- "İş gücüne katılım oranımız, henüz evrensel standartlara gelmemiş"

Türkiye'nin büyümeyi göz ardı edemeyeceğini ve yüzde 5'in altında bir büyümeyi kabul edemeyeceğini vurgulayan Zeybekci, şunları ifade etti:

"1,4 milyon insanı yeni iş sahibi yapıyoruz, işsizlik oranımız ise yüzde 10,7'ye çıktı. Neden? İş gücüne katılım oranımız, henüz evrensel standartlara gelmemiş. İş gücüne katılım oranımız yüzde 60'ların üzerine çıksa ne hale geliriz bilmiyorum. Bundan dolayı işsizliğimizi artırarak devam ediyoruz. Büyümeyi, istihdamı, ihracatı, ihracata dayalı büyüme modelini seçmemiz gerek.

Türkiye'de aşırı değerli TL'yle, faizleri yukarıda tutarak, TL'ye olan talebi yukarı çekerek, yurtdışından gelen parayla ve ithalata dayalı bir kolaycılıkla yola devam etmek sürdürülebilir değildir. Onun için 4-5 yılda bir balonumuz olur, o balonu da patlatırız. Onun için reel, gerçekçi, ihracatı destekleyen, gereksiz ithalatı da cazip olmaktan çıkaran bir TL kuruyla, Türkiye'de yatırım yapılabilir ve büyümeyi destekleyen faiz oranlarıyla bir ekonomi ortamı oluşturmamız gerek."

Bir kişiyi düşündürüp, karar verdirip, binlerce kişiye uygulatan bir anlayışın içinde olmadıklarını ve asla olmayacaklarını belirten Zeybekci, "Bugüne kadar binlerce kişiyi düşündürüp karar verdirip, bir kişiye uygulatan bir anlayış içinde olduk ve olacağız" diye konuştu.

Zeybekci, YASED'i kendileri için önemli bir beslenme kaynağı olduğunu belirterek, derneğin bundan sonraki faaliyetlerin de artarak devam etmesini diledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasının ardından bir gazetecinin TCMB'nin salı günü alacağı faiz kararına ilişkin değerlendirmelerini sorması üzerine, "Piyasayı sürükleyen, piyasayı istediğimiz yöne doğru götüren cesur kararlar bekliyoruz, diliyoruz. Bekliyoruz demeyeyim, bekliyoruz dersek başka anlama giriyor. Diliyoruz diyeyim. Gönlüm öyle istiyor" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber