Yargıdan, belediyelerde yaygın olan 'geçici görevlendirmeye' ibretlik ceza...

Haber Giriş : 27 Temmuz 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altındağ Belediyesi sürdüğü memura 5 bin YTL manevi tazminat verecek

Yargı, AKP'li belediyelerin 'geçici görevlendirme' adı altında çalışanlarını 'sürgüne göndermesine tazminat cezası kesti. Belediye, memuruna 5 bin YTL tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Ankara Altındağ Belediyesi'nin AKP'li yönetimi, APK uzmanı Tekin Araç'ı, 21 Eylül 2004'te geçici olarak Rize Belediyesi'nde görevlendirdi. İdare Mahkemesi bu işlemin yürürlüğünü durdurdu. Bu kez Araç 'nöbetçi memur' yapıldı. İdari yargı bu görevlendirmeyi de hukuka uygun bulmadı. Araç, Şubat 2005'te de Bitlis Belediyesi'ne 'geçici görevle' yollandı. Araç, yargıda bu işlemin de durdurulmasını sağladı. Ancak pes etmeyen belediye kendisini son olarak Demirciler Sitesi'nde görevlendirildi.
Altı ayda sürekli sürgün edilen ve yargı kararıyla görevine dönen Araç, "Kadro dışı görevlendirmelerin iptal edilmesine karşın yargı kararları etkisiz kılınarak, haksız ve hukuka aykırı olarak görevinden uzaklaştırıldığını' belirterek, duyduğu üzüntüye karşılık 5 bin YTL tazminat istemiyle Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Belediyenin 'hizmet birimleri yeniden yapılandırıldığından, yurdun değişik belediyelerindeki uygulamaların bilinmesi için geçici olarak görevlendirildiği' savunmasını inandırıcı bulmayan mahkeme, şu karara vardı: "Olayda, davacının, idarenin hukuk dışı tutum ve davranışı nedeniyle üzüntü ve sıkıntı çektiği, böylece manevi zarara uğradığı açık olup, manevi tazminata hükmedilmesi sonucuna ulaşılmıştır."

Mahkemenin bu kararıyla belediye, 5 bin YTL'yi bir yıllık faiziyle birlikte ödemeye mahkûm edildi.

Eski başkan da mahkûm

Yine Altındağ Belediyesi'nde müfettiş Uğur Atik'in, eski belediye başkanı Ziya Kahraman hakkında açtığı tazminat davası da sonuçlandı. İdari yargıda açtığı davaları kazanan Atik, 'sicili bozulduğu ve çeşitli cezalarla görevini yapamaz hale getirildiği' gerekçesiyle manevi tazminat istemişti. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, Atik'i haklı bulan ve belediyeyi 2 bin YTL tazminata mahkûm eden kararı onadı.

Atik'in 2 bin YTL'sini eski başkan cebinden verecek. Araç'a ise 5 bin YTL'yi belediye ödeyecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber