Casusluğa karşı KAMU-NET

Bakan Elvan'ın verdiği bilgiye göre 3G'den 10 kat hızlı olacak 4G'nin ihalesi 2 ay içinde yapılacak. Kanalİstanbul'da ise şartname hazırlıkları sürüyor. Boğaz'a yapılacak 3. tünel de 27 Şubat'ta kamuoyuna açıklanacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Şubat 2015 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Casusluğa karşı KAMU-NET

Ahmet Fatih Erturan

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin yeni 'mega projeleri'ni STAR'a açıkladı. Elvan'ın verdiği bilgiye göre 3G'den 10 kat daha hızlı 4G teknolojisine geçiş ihalesi 2 ay içinde yapılacak. Bakanlıklar ve devlet kurumları arasında 'cep' ve 'internet' üzerinden iletişim bitecek; güvenli fiberoptik iletişim ağı 'kamu-net' kurulacak. İstanbul'dan geçen çevre otoyolu, tüm Marmara'yı kapsayacak şekilde bölgesel çevre otoyolu haline getirilecek.

Yeni projeler

Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattı, bölgesel çevre otoyolu gibi tüm Marmara'yı dolanacak şekilde uzatılacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü projesi değiştirilerek hızlı tren geçişi de eklenecek. İstanbul'a Marmaray ve Avrasya tünellerinden sonra, iki tünelin toplamından daha büyük bir üçüncü tünel yapılacak. Bakan Elvan, mega projeleri şöyle özetledi:

AKILLI CEP KULLANANA MÜJDE

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, akıllı telefon kullanıcılarının karşılaştıkları istek dışı internet hizmeti ücretlendirmelerinin önüne geçecek düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) şikayetlerin iletildiğini kaydeden Elvan, abonelik sözleşmelerinde hatların internete kapatılması hususunda tüketicilerin tercihlerini belirtebilmesi ve buna yönelik olarak abonelik sözleşmelerinde gerekli değişikliklerin yapılmasının hedeflendiğini vurguladı. Elvan "Hattın açılmasını müteakip hatların internete nasıl kapatılabileceği hususunda abonelerin SMS'le bilgilendirilmesi de hedefleniyor" dedi.

Devlete güvenli iletişim ağı

Kamuda güvenli bir iletişim sistemi kuruyoruz; 'Kamu-Net'... Devlet birimleri arasında baz istasyonlarından iletişim kurulmayacak. Orada dışarıdan erişim riski var. Kamu birimleri aralarında doğrudan fiber optik kablolarla iletişim kuracak.

4G ile 10 kat hızlı internet

4G projesi için iki ay içinde ihaleye çıkılacak. Seçimlerden önce firmalardan tekliflerin alınmasını öngörüyoruz. 4G, 3G'ye göre 10 kat daha hızlı veri transferi imkanı sunuyor. 3G ile yapılan TV yayınlarında yaşanan takılmalar 4G teknolojisi ile ortadan kalkacak.

4G'de yerli üretime destek

4G ile baz istasyonları değişecek, yenileri kurulacak. Şartnamelerde belli oranda yerli üretim, Türk mühendis çalıştırma şartları koyacağız. Bu da yerli yazılım ve donanım üreticilerini destekleyecek; teknoloji ve bilgi transferi sağlanacak.

Yerli üretime 1 milyar hibe

2015 yılında Ar-Ge için 1 milyar lira kaynağımız var. Üretim aşamasına getirilen projelere destek vermek istiyoruz. Bu piyasalara ve yerli sektöre ciddi bir katkı sağlayacak. Bu paranın tamamı hibe olacak.

Kanalİstanbul'un yol haritası yakında

Kanalİstanbul ile ilgili bir taraftan şartname çalışmaları yapılıyor, diğer taraftan yasal pürüzler var mı, onlar araştırılıyor. Yol haritamız önümüzdeki günlerde belli olur.

BOĞAZ'A 3. MEGA TÜNEL

İstanbul'a yapılacak 3. tünelin maliyeti Marmaray ve Avrasya tünellerinin toplamından fazla. Çok kapsamlı tünel olacak. Ayrıntılarını 27 Şubat'ta açıklayacağız. Önemli olan şu; Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak, devletin cebinden tek kuruş çıkmayacak.

3. havalimanı hızla ilerliyor

İstanbul'daki 3. havalimanı için yer teslimi bildirimi yapıldı. Belli bir süreleri var, o süre içinde yer teslimi yapılacak. Çalışmalar çok iyi gidiyor. 3. havalimanına karşı çıkan özellikle yurt dışında bazı kesimler ve onların yurt içinde uzantıları var. Bunlar daha önce de köprülere karşı çıkmışlardı. Bunları çok önemsemiyoruz.

Marmara'ya çevre yolu ağı

Yapılacak otoyolları Marmara Bölgesi'ni dolaşacak şekilde genişletiyoruz. Marmara Denizi'nin tamamını çevreleyen bir çevre yolu yapacağız.

Çevre yoluna 'Hızlı Tren'

Ankara-İstanbul hızlı tren hattını da, yeni projelerle yine Marmara Denizi'ni dolaşacak şekilde uzatacağız.

Çanakkale Köprüsü'ne de tren

Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü projesi de değiştirildi. Hızlı tren geçişi için demiryolu eklenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber