Bayraktar: Okul sütü programı genişletilmeli
TZOB Başkanı Bayraktar, okul sütü programının peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya, İzmir, Balıkesir, Erzurum, Kars ve Sivas'ın, geçen yıl ülkenin toplam süt üretiminin dörtte birini karşıladığını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2013'te 18 milyon 224 bin ton olan toplam süt üretiminin, 2014'te yüzde 1,5 artışla 18 milyon 499 bin tona çıktığını belirtti.
Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 113 bin ton koyun, 463 bin ton keçi, 55 bin ton manda sütü üretildiğini kaydeden Bayraktar, "2014 yılında 2013'e göre üretim yüzde 5,8 azalsa da Konya 908 bin ton süt üretimiyle birinciliğini korudu. Üretimini yüzde 15,3 artırarak 872 bin tona çıkaran İzmir, Konya ile arasındaki farkı 207 bin tondan 36 bin tona indirdi. Üçüncülüğü yüzde 5,3 artışla üretimini 791 bin tona çıkaran Balıkesir aldı... Geçen yıl, Konya, İzmir, Balıkesir, Erzurum, Kars ve Sivas, ülkenin toplam süt üretiminin dörtte birini karşıladılar" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, süt ve süt ürünleri ihracatının son dönemde önemli bir artış gösterdiğinin altını çizerek, 2010 yılında yaklaşık 168 milyon dolar olan söz konusu ihracatın, 2014 yılında yüzde 106,9 artarak 347,5 milyon dolara yükseldiğini belirtti. 170 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
"İthalat ise 2010 yılında 123,8 milyon dolar iken 2014 yılında yüzde 29 artışla 159,7 milyon dolara çıkmıştır. Özellikle 2011 yılından itibaren ithalat düşmüş, bunda ihtiyacın iç üretimle karşılanmasını öngören süt tozu desteğinin etkisi büyük olmuştur. Bu etki, ihracatımızı da etkilemiş, sanayicilere dünya fiyatlarından sağlanan hammadde, dış pazarlarda rekabet etmelerine olanak sağlamıştır. Bu dönemde ciddi oranda süt tozu satışı da gerçekleşmiştir."
- "Okul sütü programı genişletilmeli"
TZOB Başkanı Bayraktar, okul sütü programının peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Sütte kaliteye göre fiyatlandırma sisteminin büyük önem taşıdığını belirten Bayraktar, "Bu konuda tarafların da desteğiyle detaylı bir çalışma yapılmalıdır. Kurumların görüşüne açılan 'süt tedarik yönetmelik taslağı' beklentileri karşılayacak şekilde düzenlenerek, en kısa zamanda hayata geçirilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, ayrıca süt ve süt ürünlerinde üretici ve perakende fiyatları arasında önemli fiyat marjları bulunduğunu kaydederek, bu konuda gerekli tedbirler alınması gerektiğini belirtti.