Yüzde 90 engelli gence GATA'dan sağlam raporu!

İzmir'de yaşayan ve devlet hastanesinden yüzde 90 zihinsel engelli raporu bulunan Osman Toktaş'a GATA'dan sağlam raporu çıktı. Toktaş yarın askeriyeye teslim olacakken yetkililere seslenerek, "Askerlik yapmak isterim ama ben kendime bakamıyorum, orada nasıl tek başıma yaşayacağım. Çürük rapor versinler" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2015 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüzde 90 engelli gence GATA'dan sağlam raporu!

Babası Ahmet Toktaş'ı 2010 yılında kaybeden 27 yaşındaki Osman Toktaş, annesi Cemile Toktaş ile birlikte yaşamaya başladı. Yedi kardeşten en küçüğü olan ve ailede tek engelli olan Osman Toktaş, 2008 yılında Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi'nden yüzde 90 oranında zihinsel engeli raporu aldı. Osman Toktaş'a engelli maaşı bağlanırken, annesi Cemil'e Toktaş'a da bakım ücreti verilmeye başlandı. Toktaş ailesi, geçtiğimiz günlerde, Osman Toktaş'a askeriyeden gelen sevk belgesi ile şoke oldu. Asker sevk belgesinde Osman Toktaş'ın, Zırhlı Birlik Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı Etimesgut Ankara'ya en geç Şubat 25'de askerlik için teslim olması gerektiği yazıyordu.

DEVLET HASTANESİNDEN ALINAN BELGEYE ASKERİYE SAHTE DEMİŞ

Askeriyeden gelen belge ile şaşkına dönen Osman Toktaş, "Askere gideceğime dair kağıt geldi. Ailem ve ben şok yaşadık. Askerlik şubesine gittik. Oradakiler sizin engel belgeniz sahte dedi. Bizi GATA'ya gönderdiler. Oradakiler de işlem yaptı, onlar da sizin belgeniz sahte dedi. Askere çağırıyorlar. Benim yüzde 90 zihinsel engelli raporum var. Benim numara yaptığımı söylüyorlar. Alsancak Devlet Hastanesi'nden 2008 yılında rapor aldım. Bana Başbakanlık tarafından engelli kartı verdiler ama askere gitmek için çürük vermediler" dedi.

"ASKERLİK YAPMAK İSTERİM AMA YAPACAK DURUMDA DEĞİLİM"

Askere gitme hazırlıklarını tamamlayan Osman Toktaş, "Askere gideceğim için biraz korku biraz heyecan var. Gitmezsem yakalayacaklar. Yarın teslim olacağım mecburen. Ben vatani görevimi yapmak isterim ama engelliyim yapacak durumda değilim. Devlet büyüklerinden sadece çürük raporu istiyorum. Annem korkuyor, oğlum gidecek tek başına nasıl yapacak diye" dedi.

"BU ÇOCUK ASKERDE BİRİNİ VURSA KİM SORUMLU"

Engellilere yıllarca eğitim veren Güven Aksaray ise "35 yıldır engellilere özel eğitim veren bir eğitimciyim. Osman gibi daha çok engelli kardeşimizin, bu hatalı davranış ve tutumlarından dolayı askere alınması isteniyor. Bu raporu veren GATA'daki binbaşı 'entellektüel davranış bozukluğu' diyor. Böyle bir şey olamaz bu çocuk ağır derecede mental retardasyon (gelişim dönemlerinde ortaya çıkan, çevreye uyum ve davranışlardaki bozulma ile birlikte olan, genel zihinsel fonksiyonların ortalamanın anlamlı derecede altında olması) O bakımdan bu çocuk öyle bir şey olmasa yüzde 90 engelli raporu verilemez.

Osman'ın annesi de felç geçirecek neredeyse üzüntüsünden. Yarın bu çocuğu askere aldılar. Silah da vermediler, fakat bir sebep yüzünden çocuk tuttu başka bir eri vurdu. Ne olacak? Kim sorumlu bundan? O raporu veren GATA'daki binbaşı sorumlu. Osman'ın askerliği yapamayacağı belli. Gözleri görmüyor, işitme problemi var, bacağının biri kısa ve en önemlisi zihinsel engeli var. Askere alıyorsunuz. Mantık kabul etmez bunu. Askeri hastanelerin psikiyatri bölümünün maalesef verdiği raporların çoğuna inanmıyorum. İstediğine veriyorlar istediğine vermiyorlar. Bu çocuk engelli olmazsa Başbakanlıktan engelli kartı alabilir mi? Bunlara çözüm bulmaları gerekiyor'' dedi.

ATAKAN ŞEN- HALİL KARAHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber