EPDK: Gizli zam iddiası gerçek değil

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu: - "Dağıtım şirketlerince gizli zam yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2015 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
EPDK: Gizli zam iddiası gerçek değil

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik fiyatlarının belirlenmesinde elektrik tedariki, tüketiciye ulaştırılması kapsamında oluşan maliyetlerin dikkate alındığı, bu maliyetlerde artış olduğu dönemlerde açıktan fiyatların artırıldığı ve gizli zam yapılmadığı belirtildi.

Bazı basın yayın kuruluşlarında 2014 yılında elektriğe gizli zam yapıldığına yönelik haberler üzerine EPDK'dan konuya ilişkin AA'ya yazılı açıklamada bulunuldu.

Elektrik fiyatlarının her 3 ayda bir EPDK tarafından belirlendiği ve fiyatların belirlenmesinde elektrik tedariki ve bunun tüketiciye ulaştırılması kapsamında oluşan maliyetlerin dikkate alındığı belirtilen açıklamada, "Bu maliyetlerde artış olduğu dönemlerde açıktan fiyatlar artırılmakta, gizli zam yapılmamaktadır. 2014 yılı içerisinde sadece 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak şekilde fiyatlarda artış olmuş onun dışında gizli veya açık zam yapılmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Dağıtım şirketlerince gizli zam yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, bunun sistemin bilinmemesinden kaynaklandığı kaydedilen açıklamada, dağıtım şirketlerinin 2011-2015 yıllarını kapsayan dönemde yıllık bazda ne kadar gelir elde edeceğinin 2010 yılında belirlendiği, bu gelirlerin elektrik faturalarında yer alan fiyatlar üzerinden toplandığı ve bunun dışında dağıtım şirketlerine ilave gelir sağlayacak bir uygulamanın söz konusu olmadığı bildirildi.

Tüketim dalgalanmaları sonucu öngörülen gelirlerin elde edilememesi durumunda ise dağıtım, iletim, perakende satış hizmeti (PSH) gibi birim bedellerde oluşan eksik veya fazla gelirin sonraki dönemde elde edilmesini sağlayacak düzeltmelerin yapıldığı ifade edilen açıklamada, konuyla ilgili çıkan haberlerde örnek verilen PSH bedelindeki değişikliğin sebebinin tamamıyla tüketimdeki dalgalanma olduğu ve şirketlerin topladığı gelirlerde bir artışın kesinlikle olmadığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber