Memurlar, TOKİ'nin zammından şikâyetçi: Hani maaş artışı kadardı

Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde başta öğretmenler olmak üzere özellikle kamu çalışanlarına dönük konut projelerine ağırlık veren Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Temmuz-Aralık 2006 dönemi için belirlediği yüzde 6,3'lük zam oranı memurların tepkisini çekti.

Sattığı konutların taksit ödemelerindeki artışı memur maaş zammına bağlamayı taahhüt eden İdare, artışa gerekçe olarak, 40+40 YTL'lik ek ödemeyi gösteriyor. Artış miktarını şaşkınlıkla karşılayan memurlar ise yılın ikinci yarısı için kendilerine verilen zam oranının yüzde 2,5 olduğunu belirterek, tepkilerini, "Hükümetin zammın dışında seyyanen verdiği 40 YTL'lik iyileştirmeler de zam kabul ediliyor. Bunu anlamak mümkün değil." sözleriyle dile getiriyor. Artış rakamının belirlenmesinde kendisinin etkili olmadığını dile getiren TOKİ de savunmasını, "Oran Maliye Bakanlığı ile İstatistik Kurumu'ndan geldiği gibi yansıtıldı." diyerek yapıyor. Aylık ödemelerini maaş zammına göre ayarlayan memurların birçoğunun konut taksidini yatıramamasından endişe ediliyor.

Daha çok lüks konutlar inşa eden Toplu Konut İdaresi, AK Parti hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra sosyal içerikli projelere ağırlık vermeye başladı. Orta gelirli vatandaşlar ile kamu çalışanlarına dönük konut yapımına ağırlık veren İdare, aylık taksit ödemelerindeki artışın memurlara verilen zam oranında artırılacağını duyurmuştu. Yapılan düzenlemenin de bu çerçevede gerçekleştirildiğini ifade eden TOKİ yetkilileri, konu ile ilgili olarak Zaman'ın sorularını cevapladı. Söz konusu yeniden değerlendirme ve zam oranlarının Maliye Bakanlığı ile İstatistik Kurumu tarafından belirlendiğini kaydeden yetkililer, İdare'nin 10 Mart 2006 tarihinden sonra ilk defa satışa sunduğu yeni projelerin geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedellerinin bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı ile güncellendiğini belirtti. Uygulamalarda esas alınan oranların yanlış yorumlara sebebiyet vermemek amacıyla kendileri tarafından hesaplanmadığını vurgulayan yetkililer, bu yüzden rakamın Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) talep edildiğini açıklayarak şu bilgileri verdi: "Maliye Bakanlığı'nın konu ile ilgili yazısında bir önceki altı aylık dönemde memur maaşlarına ilk aşamada yüzde 2,5 oranında artış yapıldığı, daha sonra bu artışa ilave olarak 40 YTL ek ödeme öngörüldüğü ve bu ödemenin memur maaşlarını ortalama yüzde 3,7 oranında artırarak yüzde 6,3'e yükselttiği belirtildi.

Ayrıca bakanlıktan gelen yazıda, yapılan yeni bir düzenlemeyle emniyet, din hizmetleri ve teknik hizmetler sınıfında yer alan personelin tazminatlarında yapılan düzenlemeler sonrası bu oranın yüzde 9,2'ye çıktığı ifade edildi. Bu çerçevede devlet memurları maaşlarına yapılan ara zamlarla birlikte nihai artış oranının yüzde 9,2 olduğu; ancak son düzenlemelerin toplam içerisinde sınırlı bir kesimi kapsaması nedeniyle genele yansıtılmasının uygun olmayacağı görüşüyle oranın yüzde 6,3 yansıtılması uygun görüldü."

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber