3 TİB çalışanı ve 40 polise gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Paralel Yapı soruşturma kapsamında 21 ilde gerçekleşen operasyonlarda 3 TİB çalışanı ve 40 polis gözaltına alındı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Şubat 2015 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 TİB çalışanı ve 40 polise gözaltı

KASIM ŞAHİN

NASRETTİN GÜNEŞ

YÜKSEL TEMEL

Hükümete yönelik 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından deşifre olan Paralel Yapıya yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "usulsüz dinleme" soruşturması başlatıldı. Raporlarda Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlilerince 2009- 2013 arasında bürokrat, polis ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 45 kişinin sahte isimlerle, terör ve organize suç örgütlerine bağlantılandırılarak dinlendiği belirlendi.

Ankara 11'inci ve 12'nci Ağır Ceza Mahkemeleri'nden alınan kararlar doğrultusunda 3'er ay uzatmak kaydıyla 1 yıl dinlenenler arasında 2014'te vefat eden eski MHP Mersin Milletvekili Ali Güngör, AK Parti Ankara İl Genel Meclisi Üyesi Cevdet Bayrak, BBP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Bozok, eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Genel Sekreteri Dücane Ergezen, Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'nden sorumlu İl Emniyet Müdürü Cem Akgün, Terörle Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Sula, Keçiören İlçe Emniyet Müdürü Cihat Şerolar, Özel Güvenlik Denetleme Daire Başkan Yardımcısı İbrahim Seydioğulları ve bazı gazetecilerin de bulunduğu öğrenildi.

Soruşturma kapsamında dün hakkında gözaltı kararı bulunan 3'ü TİB çalışanı 54 kişinin yakalanması için 21 ilde operasyon yapıldı. Operasyonun sızmaması için emniyetten sadece bir kişi bilgilendirildi. Talimat yazısı ise UYAP'ta operasyondan çok kısa bir süre önce saat 05.00'te girildi. Eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz aracına bindiği sırada yakalandı. Durmaz'dan sonra istihbarattan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı olanve Hami Güney ve İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven evinde bulunamadı. İsim ve İMEİ numaralarını kontrol etmeden dinleme izni veren TİB çalışanları Yaşar Y., Adem A. ile Fikret Ö. de gözaltına alındı.

Ankara'nın yanı sıra Bingöl, Mardin, Aksaray, Düzce, Bolu, Nevşehir, Kahramanmaraş, Şırnak, Konya, Van, Erzincan, Ağrı, Diyarbakır, Kırıkkale, Ordu, Hakkari, Iğdır, Kars, Erzincan ve Şanlıurfa'da gözaltına alınan 43 kişi Terörle Mücadele Şubesi'ne getirildi. Gözaltındaki şüphelilerin sorgulanmalarına başlandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan diğer 11 şüpheli ise aranıyor.

REKTÖRÜ 'DEV-YOL' İDDİASIYLA DİNLEMİŞLER

Yasadışı dinlemelere yönelik çalışma kapsamında eski Bolu Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü U.Y, Komiser L.Ş. ve Polis Memuru B.M. gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen 3 şüpheli adliyeye götürüldü. Polislerin Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ve yardımcılarını Dev-Yol soruşturması kapsamında dinledikleri öğrenildi. Öte yandan Siirt Cumhuriyet Savcılığı'nca 6 ilde sürdürülen tele-kulak soruşturmasında tutuklanan eski Emniyet Müdürü Ali İhsan Kaya'nın bir kadın polisi "terörist" diye dinlettiği ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber