İki uçak hava ve uçuş şartları sebebiyle düşmüş

Malatya'da 4 askerin şehit olduğu kaza, RF-4E uçaklarıyla ilgili tartışmaları tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar ise, kazanın, uçakların yaşından ve sabotajdan değil, hava ve uçuş şartlarından kaynaklandığı konusuna dikkat çekti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Şubat 2015 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki uçak hava ve uçuş şartları sebebiyle düşmüş

Şerife Güzel / Nevin Bilgin

Malatya'da meydana gelen üzücü kaza, RF-4 uçaklarıyla ilgili tartışmaları tekrar gündeme getirdi. Ancak uzmanlar, yaşanan kazanın, uçakların yaşından değil, hava ve uçuş şartlarından kaynaklandığı konusuna odaklanılması gerektiğine işaret ettiler.

Emekli Subaylar Derneği Başkanı olan emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, RF-4'lerle ilgili önemli bir bilgiyi aktararak, kendisinin lojistik komutanı olduğu dönemde RF-4'lerin ömürlerini belirlemek üzere yapılan çalışmada, RF-4'lerin 2030'lardan daha ileri tarihe kadar uçabileceği sonucunun çıktığını vurguladı.

2030'a kadar ömrü vardı

Karakuş, "Bombardıman için kullanılan F-4 uçaklarının üzerinde hava radarı vardır. Her türlü harekatı daha rahat yapabilmesi için tertiplenmiştir. Ancak bu kazada düşen RF-4 uçaklarında hava radarı yoktur. Önündeki uçağı göremezseniz, ikili uçuyorsanız kolda uçmak mecburiyetindesiniz. Yani, 3-4 metre uzağında uçmak zorundasınız. Dışına çıkarsanız göremez hale gelirsiniz. Bulut içinde göremezseniz ve tehlikeli bir nokta oluşur. Çarpışma ihtimali artar" dedi. Karakuş, kazanın meydana gelmesinde etkili olabilecek koşulları değerlendirirken, "Ben lojistik komutanıyken, 10 yıl önce, bu uçakların modernize edileceklerini belirlemek için çalışma yapıldı. Uçağı devre dışı bırakırken bakılan, kanatlar, iniş takımları, gövde ömürleridir. 10 yıl önce yapılan çalışmada çıkan sonuç şudur; bu uçakların gövde ömürleri, 2030'ların daha ilerisindeki bir tarihe kadar gidebiliyordu. Uçakların eskiliği olmaz" dedi.

Bakım ihmal ihtimali az

İçişleri Bakanı Efkan Ala da, Malatya'dan havalanın iki savaş uçağının düşmesinin füze ya da düşürülme olmadığını söyledi. Ala, uçakların düşmesinin tamamen teknik nedenli olduğunu ifade etti. Uçakların yetenekleriyle ilgili bakılması gerektiğine dikkat çeken Karakuş, "RF-4 ile F-4'leri ayırmak lazım. Uçakların görevi farklı. Dolayısıyla kullandıkları radar farklı. Bombardıman için kullanılan F-4 uçaklarının üzerinde hava radarı vardır. Yakınından geçen, önünden uçan uçağı görür, bulutu görür. Ama RF-4'lerde hava radarı yoktur. Önündeki uçağı göremezseniz, ikili uçuyorsanız kolda uçmak mecburiyetindesiniz. 3-4 metre uzağında uçmak zorundasınız" dedi.

3 metre arayla uçmak zorunda

Kendisi de jet pilotu olan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal da, "Türk Hava Kuvvetleri, uçaklarımızın bakımını bir program dahilinde yapmaktadır. Hadise, uçakların genç-yaşlı olmalarıyla alakalı değil. Hava şartlarının etkili olma olasılığı yüksek. Ancak bu durumu, kaza kırım ekibi netleştirecektir" dedi.

GÖZYAŞI VE DUALARLA UĞURLAMA

Minik Zeynep babası ile aynı kaderi yaşıyor

Malatya 7'nci Ana Jet Üssü'nden önceki akşam eğitim uçuşu için havalanan RF-4E tipi 2 savaş uçağının Akçadağ yakınlarında düşmesi sonucu şehit olan 4 subayın cenazeleri, için ilk tören Malatya'da yapıldı. Şehitlerin naaşları törenin ardından memleketlerine uğurlandı.

2 yaşında babasız kaldı

Konya Ereğli'de toprağa verilen Şehit Üsteğmen Zeynel Özbahçeci'nin babasını da 2 yaşında kaybettiği öğrenildi. Şehidin babaannesi Hüsnüşah Özbahçeci'nin ise 6 gün önce hayatını kaybettiği, şehit pilotun Ereğli'ye gelerek babaannesinin cenazesine katıldığı belirtildi. Şehidin halasının eşi Duran Fidancı "Babası öldüğünde kendisi 2 yaşındaydı, şimdi kendisi öldü çocuğu 2 yaşında" dedi. Şehit olan 4 askerden Hava Pilot Kurmay Binbaşı Salih Sezer de, memleketi Eskişehir'de son yolculuğuna uğurlandı. Şehit üsteğmen Yasin Atalay'ın cenazesi ise bugün İstanbul'da toprağa verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber