Doğu Karadeniz'e 271 HES yapılıyor

Dogu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında aktif ve yapımı devam eden 271 lisanslı HES bulunuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2015 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu Karadeniz'e 271 HES yapılıyor

- GÖKSEL YILDIRIM

Dogu Karadeniz Bolgesi cografi konumu ve sahip oldugu zengin su kaynakları dolayısıyla bircok hidroelektrik santraline (HES) ev sahipligi yapıyor. Dogu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında aktif ve yapımı devam eden 271 lisanslı HES bulunuyor.

Kalkınma Bakanlıgına baglı olarak kurulan DOKAP Bolge Kalkınma Idaresi Baskanlığı ile bolgenin ihtiyacları tespit ve analiz edilerek yatırımların daha planlı sekilde gerceklestirilmesi amaçlanıyor.

Artvin, Bayburt, Giresun, Gumushane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon'a hizmet veren DOKAP Bolge Kalkınma Idaresi Baskanlıgı, bolgenin kalkınmasını hızlandırmaya yönelik faaliyetlerini yurutüyor. Bu kapsamda, 2014-2018 yıllarına yönelik DOKAP Eylem Planı'na göre DOKAP Bolgesi, sahip oldugu dogal kaynaklar nedeniyle yenilenebilir enerji konusunda onemli potansiyele sahip bulunuyor. Sahip olunan bu potansiyelin gerekli arastırmaların yapılarak kullanıma kazandırılmasının, ulkenin enerji acıgının azaltılmasına onemli katkılar saglayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte bolge genelinde enerji alt yapısının iyilestirilmesinin, sanayi ve diger is kollarının gelisiminde de basat etki saglayacağı öngörülüyor.

Dogu Karadeniz Bolgesi cografi konumu ve sahip oldugu zengin su kaynakları dolayısıyla bircok HES'e ev sahipligi yapıyor. DOKAP kapsamında bölgede aktif ve yapımı devam eden 271 lisanslı HES yer alıyor. Soz konusu HES'ler, toplam 6 bin 11 megavat elektrik uretim kapasitesine sahip. Bunun yanında, bolgede yer alan HES yapılarının cevreye duyarlı uretim yapmaları konusunda alınan yasal tedbirlerin uygulanması onem arz ediyor.

Elektrik üretim kapasitesi artacak

Eylem planı kapsamında, Deriner, Yusufeli barajı ve HES insaatları hızla tamamlanarak, bolgenin elektrik uretim kapasitesi yüzde 26 artırılacak. Bolgenin sahip oldugu yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif olarak kullanılabilmesi ile ilgili arastırma ve uygulama projeleri hayata gecirilecek. Bu sayede ust kotlarda gorulen elektrifikasyon sorununun cozumune de katkı saglanmıs olacak.

Ayrıca madencilikle ilgili bolgenin dogal kaynak ve enerji hammadde potansiyellerinin de cevre hassasiyeti gosterilerek ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda enerji alt yapısının gelistirilmesi ve yenilenebilir enerji konularında gerekli calısmaların yapılması onemli ihtiyac alanları olarak belirlendi.

Bolge genelinde eksik kalan dogalgaz iletim hatlarının tamamlanarak bolgenin enerji uretim altyapısının iyilestirilmesi, bolgenin enerji dagıtım altyapısının iyilestirilerek bolgede yenilenebilir enerji calısmalarının desteklenmesi bolge potansiyellerinin ortaya cıkarılmasına katkı sağlayacak enerji politikaları arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber