Muhtarlara 'Sulamadınız ağaçlar kurudu' cezası

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan Isparta'daki özel ağaçlandırma sahaları kuruyunca, hibe krediler ağaçlara bakmakla yükümlü muhtarlardan faiziyle geri istendi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Mart 2015 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muhtarlara 'Sulamadınız ağaçlar kurudu' cezası

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde 2009 yılında başlayan ve dönemin kaymakamı Nevzat Taşdan tarafından çok sayıda köye uygulanan özel ağaçlandırma sahalarına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan alınan hibe kredilerle 200 bin civarında badem ve ceviz fidanı dikildi. Fidanlar devlet-vatandaş işbirliğiyle dikildikten sonra etrafları çitlerle çevrilip muhtarlıklara şartlı tahsisle devredildi. Fidanlara köy muhtarlıkları bakmak ve korumakla yükümlü olacak, ağaçlar yetiştikten sonra elde edilecek gelir ise köy tüzel kişiliğine ait olacaktı.

Ancak eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin özel ağaçlandırma sahalarında yaptığı incelemelerde, ağaçlara yeterli şekilde bakılmaması ve sulanmaması üzerine çoğunun kuruduğu belirlendi. Orman İşletme Müdürlüğü Hisarardı ve Terziler köylerinin şartları yerine getirmediğini belirterek iki köy muhtarından proje kapsamında harcanan hibe kredilerin yasal faiziyle geri ödenmesi istendi. Orman İşletme Müdürlüğü'nden gelen yazıyla şaşkına dönen Terziler Muhtarı Halis Yılmaz ve Hisarardı Muhtarı Selim Güngör, köylerinin hiçbir geliri olmadığını söyledi. Muhtar Güngör, "Ağaçlandırma sahası köyden 5-6 km uzakta ve tepede bir alan. Bu ağaçların sulanması istenmiş, ancak imkansızlıklar nedeniyle sulanamamış. Zaten buraya tanker çıkarmak imkansız ve çok riskli. Ağaçlandırma yapılırken bunun göz önüne alınması lazımdı, ancak gözden kaçmış. Bakım olmayınca ağaçların yüzde 70'i kurumuş. Şimdi bizden 14 bin lirayı ödememiz isteniyor. Ben nereden bulup ödeyeceğim" diye konuştu. Muhtar Yılmaz ise köylerinin hiçbir gelirinin olmadığını ve 25 bin 483 TL'yi ödeme imkanları olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber