Tümör aşısı için ilk adım

Projenin 3 yılda bitmesi planlanıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 02 Mart 2015 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tümör aşısı için ilk adım

Lütfi ERDOĞAN

Ankara, Gazi ve Fatih Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, kansere neden olan tümörlerin genetik ve biyolojik yapısını incelemeye aldı. Proje kapsamında geliştirilmesi planlanan aşıyla, tümör tedavisinin cerrahi işlem gerektirmeden yapılması amaçlanıyor. Çalışmayı anlatan Ankara Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Çağlar Uğur, "Son yıllarda özellikle 40-50 yaş aralığındaki insanlarda beyin tümörü vakalarına daha sık rastlanıyor. Buna yönelik moleküler tedaviler geliştirme çalışmalarına başladık ve tümör aşısı için harekete geçtik. Projeyi 3 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

10 yılı aşkın bir zamandır tümörün yapısını ve davranışını daha iyi anlamak için hücresel bazlı çalışmalar yaptıklarını belirten Uğur, "Edindiğimiz tecrübelerle kendi tümör doku bankamızı oluşturduk. Hastalarımızdan tümör dokusu ve normal dokular alarak 'Kişisel tedaviler geliştirebilir miyiz?' diye çalışıyoruz. Kanser bir hücre hastalığı. Tek bir hücreden kaynaklanıyor ve kontrolsüz yayılarak hücre grupları oluşturuyor. Buradaki hedef, hastalığı başlatan o tek hücreyle ilgili özellikleri ortaya koyup ona göre aşı geliştirmek. Mantık, kızamık veya grip aşısından farklı değil" şeklinde konuştu.

HEDEFE SALDIRI

Tümörde bir hedef belirleyip o hedefe saldırarak tümörü yok etmeye çalışacaklarını kaydeden Prof. Dr. Uğur şöyle devam etti: "İlk etapta farelerde tümör oluşturup, geliştirdiğimiz aşıları onlar üzerinde test edeceğiz. Sonrasında insanlar üzerinde faz aşamalarına geçilecek. Bir gün belki de cerrahi müdahaleye hiç gerek duymadan beyin tümörlerini aşıyla tedavi edebileceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber