Türk akademisyenlerden İsrailli meslektaşlarına barış çağrısı

Haber Giriş : 29 Temmuz 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

milliyet-Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, İsrailli meslektaşlarını, Orta Doğudaki şiddetin durdurulması ve kalıcı barışın sağlanması için seslerini yükseltmeye çağırdı.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği tarafından İsrailli öğretim üyelerine gönderilen mektupta, "Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği olarak, Orta Doğudaki şiddetin durdurulması ve kalıcı barışın sağlanması için İsrailli meslektaşlarımızı seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. Bizi bu çağrıyı yapmaya yönelten endişe, Filistin'de ve şimdi de Lübnan'da artarak süren şiddetin İsrail de dahil olmak üzere bölge halklarını giderek daha büyük felaketlere maruz bırakacağıdır" denildi.

Mektupta, İsrail'in kaygıları ve sıkıntılarının anlaşılabilir olduğu belirtilirken, güvenlikle ilgili endişelerin savaş yoluyla giderilemeyeceğine işaret edildi.

Bölgenin son elli yıllık tarihinin de bu düşünceyi kanıtladığı kaydedilen mektupta, güvenliğin yolunun şiddet sarmalından değil, karşılıklı görüşmelerle varılacak bir barıştan geçtiğine vurgu yapıldı.

Mektupta, şunlar kaydedildi:

"Kim haklı kim haksız tartışmaları bir yana, bugün bölgede yaşanan savaş durumu vicdanlara sığmayan sivil kayıplara neden olurken altyapıya verilen zarar masum insanların yaşamını tehlikeye atan bir boyuta tırmanmıştır. Demokratik bir devlet olan İsrail'den beklenen intikamcı hislerle değil, insan yaşamına ve hukuka saygı çerçevesinde davranmasıdır.

Üniversiteler geleneksel olarak vicdanın ve sağduyunun sesi durumundadırlar. Dünya çapında saygınlık kazanmış bilim insanlarına sahip İsrail akademik camiası doğruları açıklıkla ve yüksek sesle söyleyebilecek konumdadır. Bu nedenle siz meslektaşlarımızı İsrail kamuoyununun dikkatini orantısız güç kullanımı ve toplu cezalandırmanın etik boyutuyla birlikte masum insanlar üzerinde yarattığı sonuçlara çekerek, işgal altındaki Filistin topraklarını boşaltarak adil ve barışçı bir çözüm sağlamanın herkesin yararına olduğunu vurgulamaya çağırmaktayız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber