Davutoğlu: Silah gündeme gelirse taviz vermeyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Grup Toplantısında konuşuyor. Davutoğlu çözüm sürecinin milli, özgün ve yerli olduğunu söyledi. Davutoğlu 'Silahlar başka şekillerde gündeme getirilmeye kalkılırsa, şimdiden buradan sesleniyorum; kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir taviz vermeyeceğimizin de herkes tarafından bilinmesi lazım" dedi.

Haber Giriş : 02 Mart 2015 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Silah gündeme gelirse taviz vermeyiz

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Çözüm süreci millidir, özgündür. yerlidir" dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

- 28 Şubat'ın son kalıcı izleri de siliniyor. Dikkat ediniz, 28 Şubat'ta tanklar Sincan'da yürümüşlerdi; 27 Mayıs'ı, 12 Mart'ı, 12 Eylül'ü hatırlatırcasına. 28 Şubat'ın bu seneki yıldönümünden birkaç gün önce bu sefer Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kudretinin timsali olan tanklar, Suriye'de Süleyman Şah'ın kutsal emanetini korumak üzere yürüdü. Bu yürüyüşten birileri rahatsız oldu ve neredeyse darbe çağrısı yapıldı. MHP liderinin nasıl bir dil kullandığını gördünüz. TSK dosta güven düşmana korku veren bir kapasiteye erişecek ama hiçbir zaman TSK tankları Türkiye sokaklarında dolaşmayacak. Ssabaha kadar bu operasyonu takip etmemizden rahatsız oldular sağlıklı bir bürokrasinin Türkiye'yi nereye getirdiğini görüyoruz. Dün tank moderinazsyonları İsrail'a yaptırılıyordu şimdi ise tanklar gemiler Türkiye'de yapılıyor aramızdaki fark bu. Kararı siyasiler alır uygulamasını bürokrasi yapar. Herkes sorumluluğunu yapacak. 28 Şubat bu sefer çözüm süreci kapsamında önemli bir an yaşandı.

- 28 Şubat'ta birbaşka askeri darbe yaşandı bu sefer çözüm süreci hedefine ulaşma yolunda önemli bir aşamaya gelindi. Bu noktaya kolay gelinmemiştir. Bir tarafta red ve inkar politikları bir tartafta arkaik marksist örgüt. 35 bin vatandaşımızı kaybettik. Teröre ayırdığımız kaynaklar ile eğer kalkınma yapılsaydı yüz Atatürk Barajı yapılmış olacaktı. Bu politiklara bize 35 yıl kaybettirdi ama AK Parti ile kardeşliğimizi pekiştirecek adımlar gelmeye başladı. İlk atılan adım olağanüstü halin kaldırılması oldu. 2005'te sayın Başbakanımızın konuşması bir milattır. 2003'te herkesin kendi çocuğuna istediği adını verme imkanı sağlandı. İç güvenlik paketi ile isteyen bir dilekçe il adını değiştirebilecek. Yerlerin adları iade edilme kararı alındı. Biz yüzleşiyoruz bütün bir millet adına yüzleşiyoruz ve devam edeceğiz. Adım adaım her yasağı kaldırdık. Süleymaniye;'deki kardeşlerimizi Kürtçe selamladığımızda bütün salon ayağa kalkmıştı. Gönül dili ile konuşmaya devam edeceğiz. DGM'leri kaldırdık bütün yasakları birer birer kaldırdık. Artık bu toprakların dağları, meraları şen olacak Türküleri de şen olacak. Köye dönüşü teşvik ettik.

- Tam çözüm süreci bir yola girmişken Gezi provakasyonları ile süreç yavaşladı. 2013'te o zaman sayın Cumhubrşkanımız başbakan olarak yeni bir süreci açıklamıştı. Ne zaman biz çözüm süreci ile kardeşliği büyütmeye kalkmışsak birileri baltalamaya çalıştı.

- 1 Eylül'den bu yana 15 günde bir çözüm süreci kurulunu toplayarak durumu değerlendirdik 6-7 Ekim provakasları tam da yeni bir durumu baltalamak içindi. İç güvenlik paketi çözüm sürcinin önünü açacak bir yasa tasarısıdır. Bir taraftan kamu düzenin korunmasına devam edilecek bir yandan da silahların bırakılması ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz. Cumartesi günü yapılan açıklama iel yeni bir dönem başlıyor. Birinci ortak aidetin güçlenmesi. Bunun da iki ayağı var tarihdaşlık ve vatandaşlık. Alparslan'ın Malazgir ordusunda Kürtler de Türkler de her kesim vardı. İstiklal için Kocatepe'den İzmir'e yürüyenler arasında her kesim vardı. Vatandaşlık söz konusu olduğunda biz kimsenin etnik kökenine bakmayız.

İkinci ayak demokratik siyaset demokraisinin olduğu yerde şiddet kültürü gelişmez ve silahlı mücadele olamaz. Kimin ne derdi varsa başvuracağı makam millettir. Silah değil millettir, terör değil halktır, savaş değil barıştır. Biz önümüzdeki dönemde de her şeyi tartışmaya açığız. Demokratik yolla getirilebilecek her hususu tartışırız ama 2013'te olduğu gibi yine eğer silahları bırak çağrısının ardından oyalama başlar, silahlar başka şekillerde gündeme getirilmeye kalkılırsa, şimdiden buradan sesleniyorum; kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir taviz vermeyeceğimizin de herkes tarafından bilinmesi lazım.

- Üçüncüsü ise ortak gelecektir. Milli birlik ve kardeşlik diyoruz Suriye ve Irak'ı görerek diyoruzki kimse Türkiye'yi kardeş kavgasına götüremeyecektir. Bizim için çözüm süreci ortak gelecek idealinin yükseldiği bir Türkiye'dir. İnşallah önümüzdeki hafta Mardin'de GAP eylem planı açıklanacak ve yeni Türkiye adım adım inşa edilecek. Çözüm süreci ile ortaya çıkan yeni durumun başta Güneydoğu'ya ivme kazandıracağını düşünüyorum. Edirne ile Hakkari el ele olacak. Çağrıda bulunmak istiyorum bütün ataraflara çözüm süreci önüne engel çıkarılmasın ve silahlar şiddet kültürü tavsiye edilsin barış dili kullanalım ve geleceği inşaa etmek için elimizden geleni yapalım düşmanlık tohumu ekmek isteyenlere karşı omuz omuza duralım.

- Bugünün hakkını herkes vermek zorundadır. AK Parti başından beri ilkeli davrandı. Devletin birliğini, dirliğini, beraberliğini ve istikbalini hiçbir zaman tartışma konusu yapmadı. Tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet demeye devam etti.

- Diğer partiler için sınav günüdür. CHP önce olumlu mesaj verdiler ama hala bir kararlı duruşları yok kapsamlı bir muhasebe yapın ve bu sürece sahip çıkın bu sürece sahip çıkarsanız halkın önüne çıkacak yüz bulursunuz. MHP ve sayın Bahçeli'ye sesleniyorum çok ağır ifadeler kullandı sayın Bahçeli milli birlik ortak aidiyet ile olur bir istismar dili oluşturursanız kaybeden siz olursunuz. Çözüm süreci üzerinden siyaset istismarı yapmayın çözüm süreci yeni Ortadoğu'nun yapı taşıdır.

-Biz Türkiye'nin geleceğinde milli birlik ve beraberliğin tahkim edildiği bir geleceğe yürüyeceğiz. HDP'den farklı sesler çıkmaya başladı ikircikli dili kullanmaya devam ederlerse kaybeden onlar olur ikircikli dil kullanmasınlar samimi olsunlar. Aziz milletim karşılaştığınız komşunuzla kucaklaşın. Selamların en güzeliyle Es- Selamü Aleyküm deyin. Bu sadece selam değildir. Ben senden eminim demek. Buradan kampanya başlatıyorum. 77 milyon herkes biribiriyle selamlaşsın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber