Tüketici kredisine sert fren

Haber Giriş : 29 Temmuz 2006 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dalgalanma öncesi haftada 400-500 milyon YTL kredi kullanan tüketici talebini bıçak gibi kesti. 14-21 Temmuz haftası kredi tutarı 186 milyon YTL düştü

Yılbaşından sonra ayda ortalama 2 milyar YTLnin üzerinde artan ve Haziran sonunda 44 milyon YTL'ye yaklaşarak rekor seviyeye ulaşan tüketici kredilerine sert fren geldi. Piyasalardaki dalgalanmanın faiz oranlarında yarattığı artışın etkisiyle özellikle Temmuz başından itibaren düşüşe geçen konut, oto ve ihtiyaç kredilerinin toplamından oluşan kredi miktarında büyüme tersine döndü. Düşük talep, daha önce çekilen kredilerin taksit ödemelerinin yarattığı etkiyle birleşince toplam konut kredileri 20-27 Temmuz haftasında 186 milyon YTL azaldı. Söz konusu düşüş tüketci kredilerinde 2002'nin son haftasında yaşanan gerilemeden sonra en büyük inişi ifade ediyor.

Konut durdu

Tüketime verdiği destekle yüksek büyüme hızına da önemli bir katkı yapan tüketici kredilerindeki düşüş özellikle bu alandaki lokomotif görevini sürdüren konut segmentinde etkisini hissettiriyor. Mayıs ayında haftalık 400 milyon YTLnin üzerinde seyreden kredi kullanımı son olarak 17 milyon YTLye kadar indi. Bankacılara göre konut kredilerindeki hızlı düşüşün nedeni sadece dalgalanma döneminde yüzde 1.05'ten yüzde 2'ye yükselen faiz değil. Tüketicinin konut fiyatlarındaki düşüş beklentisinin giderek güçlenmesi de talebin bıçak gibi kesilmesinde etkili oldu.

Otoda düşüş var

Diğer taraftan tüketici kredilerinde bir başka hızlı düşüş de konut ve oto dışındaki kalemi oluşturan ihtiyaç kredilerinde yaşanıyor. Toplam ihtiyaç kredileri 14-21 Temmuz haftasında 141 milyon YTL geriledi.

Piyasalardaki dalgalanmada ilk kez düşüşe geçen ihtiyaç kredileri 14 milyon 697 milyon YTLye indi. Oto kredileri ise hem faiz yükselişi, hem de yeni modeller piyasaya çıkmadan önce yaşanan geleneksel durgunlukla son l ayda 143 milyon YTL geriledi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber