Hukuk eğitiminin kalitesi düşüyor

Üniversiteleri vakıf-devlet olarak ayırmanın doğru olmadığını belirten Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, "Önemli olan içeriktir" dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Mart 2015 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hukuk eğitiminin kalitesi düşüyor

DİLAN SATAR - GÖZDE DÖNMEZ

STANBUL Kemerburgaz Üniversitesi'nde "Türkiye'de Yargı Bağımsızlığı" konferansı veren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, hukuk eğitimiyle ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Hukuk eğitiminde kalitede çok hızlı ve trajik bir düşüş olduğunu belirten Prof. Dr. Feyzioğlu, "Bu kadar çok hukuk fakültesinin olduğu bir ülkede yetişmiş akademisyen yeterli değil. Bir akademisyenin yetişme süresi oldukça uzun ve zorlu. Fakültelere öğretim üyesi yetiştirmek adına ne kadar ittirilerek atlatılırsa da akademisyen sayısı yetmiyor" dedi.

Hukuk öğreniminde, nicelik kadar niteliğin de çok önemli olduğunu belirten Feyzioğlu, "Hukuk fakülteleri açıldıkları şehirlerle de çok doğrudan bağlantı içinde. Şehrin iklimi, oradan yetişen öğrencinin ve onu yetiştiren akademisyenin niteliğini de belirliyor. Issızlığın ortasına bir fakülte açtığınızda o fakülteyi üniversitenin iklimi sayesinde bir entelektüel havaya kavuşturamazsanız o fakülteden özgür düşünebilen, yorumlar yapılabilen, amaçsal yorumlarla çağı yakalayan hukukçular yetiştirmeniz fevkalade zor" dedi.

Sloganlarla düşünmeyin

Bazı fakültelerde ise kalitenin arttığını, imkanların geliştiğini belirten Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, sloganlarla düşünenlerin devlet üniversiteleri iyidir veya vakıf üniversitelerinde öğrenci yetişmez gibi saplantı içinde olduklarını belirterek bunun külliyen yanlış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Feyzioğlu, "Üniversite standartlarında olmayan pek çok devlet üniversitesi var, dünya standartlarını yakalamış pek çok vakıf üniversitesi var. Dünya standartlarının çok gerisinde ticari kaygılardan oluşan vakıf üniversitesi var, dünyayı yakalamış gurur kaynağımız devlet üniversitelerimiz var. Dolayısıyla burada devlet-vakıf ayrımına değil içeriğe bakmak lazım" dedi.

Hukuk öğrenimi yapmak isteyen gençlere önerilerde bulunan Prof. Dr. Metin Feyzioğlu "Mutlaka hukuk dışında kitaplar okuyun, mutlaka sanatla ilgilenin. Klasik müzik, tiyatro, bale gibi sanat dallarında izleyici ya da katılımcı olarak yer alın" dedi.

Prof. Dr. Feyzioğlu, öğrencilik dönemi için de şu tavsiyelerde bulundu:

"Çok güzel arkadaşlıklar kurun. Aşık olun. Hayatın tadını çıkartın. İnsanın aldığı her nefesten mutlu olması lazım. Hukuk fakültesini doya doya yaşamak lazım, çok keyifli yaşamak lazım ama bu keyif disiplinsizlik anlamına gelmemeli. Üniversite, hayata ve mesleğe hazırlandığınız, bir meslek öğrendiğiniz eğitim öğretim dönemi. Üniversitede o mesleki formasyonu alamazsanız, üniversiteden sonra bunu anlamak neredeyse imkansız. Mesleki formasyon için her dersten mükemmel notlar almaya gerek yok. Bazı derslerden geçecek kadar not alınır, bazı derslerde de iyi olunur, bazılarında da çok iyi olunur. Mutlaka size formasyon kazandıracak, hoşlandığınız derslerde çok iyi olmaya gayret etmelisiniz. Ve o derste okutulan kitaplar dışında başka kitaplar da okumak lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber