Geçen yıl 103 hatıra ormanı kuruldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -"2014 yılı, vatandaşlarca yapılan bağışlar itibarıyla rekor kırılan bir yıl oldu. Toplamda 9 bin 272 gerçek ve tüzel kişinin 4 milyon 781 bin lira olan bağışları ile 15 bin 590 dekar alanda 103 hatıra ormanı tesis ettik"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2015 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geçen yıl 103 hatıra ormanı kuruldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014'te hatıra ormanlarında 1 milyon 581 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu, vatandaşlarca yapılan bağışlar itibarıyla rekor kırıldığını belirterek, "Toplamda 9 bin 272 gerçek ve tüzel kişinin 4 milyon 781 bin lira olan bağışları ile 15 bin 590 dekar alanda 103 hatıra ormanı tesis ettik" ifadesini kullandı.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bedelli tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, fidan sayısı ve hektar olarak bir üst sınırın bulunmadığını, bağışçılar adına sahaya tanıtım levhası dikilebilmesi için en az 2 bin fidanın toprakla buluşması gerektiğini belirtti.

-164 bin kişi ve kurumun 22 milyon dikili ağacı oldu"

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca bugüne kadar gerçek ve tüzel kişilerin katkılarıyla 2 bin 352 hatıra ormanı tesis edildiğini vurguladı.

Bakan Eroğlu, "Yaklaşık 206 bin dekar alanda tesis edilen bu ormanlarda 22 milyon 414 bin fidan dikildi. 164 bin 404 kişi ve kuruluşun katıldığı bu çalışmalar için bağışçılar tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığına, 22 milyon 242 bin lira katkı sağlandı" açıklamasında bulundu.

Hatıra ormanı ağaçlandırmalarına verilen isimlerin değiştirilemediğinin ve bu sahalarda gerçek ve tüzel kişilerin isim hakkının saklı bulundurulduğunun altını çizen Eroğlu, oluşturulan veya isimlendirilen hatıra ormanlarının, yanması veya diğer sebeplerle kaldırılması halinde, bu alanlara yeniden ağaçlandırılarak aynı isimlerin verildiğini dile getirdi.

Bakan Eroğlu, geçen yıl hatıra ormanlarında 1 milyon 581 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu, vatandaşlarca yapılan bağışlar itibarıyla rekor kırıldığını belirterek, "Toplamda 9 bin 272 gerçek ve tüzel kişinin 4 milyon 781 bin lira olan bağışları ile 15 bin 590 dekar alanda 103 hatıra ormanı tesis ettik" ifadesine yer verdi.

-Hatıra ormanı nasıl kurulur?

Hatıra ormanı çalışmaları dört farklı şekilde yürütülüyor. Buna göre, bedelli tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları; belirlenen fidan bedelinin, talepte bulunan gerçek veya tüzel kişilerce yatırılması şartıyla oluşturuluyor. Fidanların dikimi, bakımı ve korumasına ait iş ve işlemlerin tamamı Orman Genel Müdürlüğünce üstleniliyor.

Bedelli isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, en fazla 15 yaşına kadar olan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü sahaları, belirlenen hektar bedeli ile gerçek ve tüzel kişiler adına isimlendiriliyor.

Bedel yatırmadan gerçek ve tüzel kişilerce tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında da gerçek veya tüzel kişiliklerce bedel yatırmadan, projelendirilmiş sahalarında, projesinde belirtilen tesis ve bakıma ait iş ve işlemlerin tamamı kendisi tarafından yapılıyor.

Bedelsiz isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları ise ülke ve ülke ormancılığına faydalı hizmetleri geçen devlet adamlarıyla, hayatını kaybetmiş ormancılar veya meslek dışından kişilerin hatıralarını yaşatmak, önemli olayları, günleri ve diğer devletlerin veya devlet adamlarının dostluklarını belgelendirmek için oluşturuluyor. Bedelsiz isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, isimlendirilecek sahanın yaş sınırı bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber