Süreç ilk meyveyi hendeklerle verdi

Hükümet ile HDP heyetinin toplantısında yapılan silahsızlanma çağrısı sonrası Çözüm Süreci'nde somut adımlar atılıyor. İlk adım hendeklerin kapanması oldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Mart 2015 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Süreç ilk meyveyi hendeklerle verdi

HAZAL ATEŞ ABİDİN YEL SELİM ÇAKMAKÇI ÖZGÜR CEBE

- Bölgedeki hendekler kapanıyor

- Vergi toplama, mahkeme bitiyor

- Sokaklarda asayiş sağlanacak

- İmralı kongre için tarih verecek

- İzleme Kurulu da İmralı'ya gidiyor

- Ada'da 10 madde görüşmesi başlıyor

Hükümetin cesur adımlarla yürüttüğü çözüm süreci meyvesini veriyor. Geçen hafta yapılan silahların bırakılması çağrısının hemen ardından Cizre başta olmak üzere bölgede açılan hendekler kapatılmaya başladı. Örgüt, vergi toplama, mahkeme kurma gibi kamu düzenini tehdit eden eylemlere son veriyor. Ada'da 10 maddeye yönelik görüşmeler bu hafta başlıyor. Çözüm sürecine yönelik tarihi niyet beyanının ardından gözler, 21 Mart Nevruz'u öncesi atılacak adımlara çevrildi. Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından KCK yönetimi Kongre için hazırlıklara başladı. Ada'dan gelecek mesaja göre örgüt "Türkiye'ye silah doğrultmayacağını" deklare edeceği kongre tarihini açıklayacak. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İmralı'ya yapacakları ilk ziyarette İzleme Kurulu üyelerinin de yer almasını istedi. Buldan, "Adada maddeler tartışılacak. Bu kapsamda hem devlet yetkilileri hem bizden hem de İzleme Kurulu'ndan isimlerin bulunması zorunlu. Kurul hızlı bir şekilde oluşturulmalı" dedi. Buldan, barışın sağlanması için son fırsat olduğunu belirterek, "Açıklanan 10 madde üzerinde uzlaşı sağlanması ile birlikte Türkiye artık yeni bir Türkiye olacak" değerlendirmesini yaptı. Çözüm sürecine yönelik olası provokatif eylemlere geçit vermemek için dört koldan harekete geçildi. Örgüt yönetimi de alt kollarını kontrol altında tutmak için sokak eylemlerine geçit verilmemesini istedi. Bölgede kamu düzenini bozacak eylemlerin önüne geçilebilmesi için HDP de devrede olacak. PKK'nın gençlik yapılanması vergi toplama, mahkeme kurma gibi asayişi bozan eylemlere son verecek. Cizre başta olmak üzere bölgede açılan hendekler de tamamen kapatılıyor.

BELEDİYE MAKİNELERİ ÇALIŞTI, YOLLAR AÇILDI

İmralıCezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakmaları yönünde olağanüstü kongre çağrısı yapmasından sonra Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde daha önce YDG-H üyeleri tarafından kazılan 300'e yakın hendek iş makineleri ile kapatıldı. 6-7 Ekim'de yaşanan Kobani olaylarının ardından PKK'nın şehirdeki gençlik yapılanması YDG-H üyeleri polisin olası gözaltı ve tutuklamalarına karşı ilçenin Cudi, Nur, Sur ve Yafes mahallelerindeki bütün sokak başlarında 184 hendek kazmıştı. Hendeklerden bazıları 31 Aralık 2014'te kapatılmıştı. Ancak Cudi Mahallesi'ndeki hendeğin kapatılmasından kısa süre sonra 14 yaşındaki Ümit Kurt'un öldürülmesi üzerine hendekler, YDG-H üyelerince yeniden açılmıştı. İlçedeki 184 adet hendek önceki gece Cizre Belediyesi'ne ait iş makineleri ile kapatıldı. Hendeklerin kapatılmasından sonra Cudi, Nur, Sur ve Yafes Mahallesi'ne giden bütün yollar 5 aylık aradan sonra tekrar ulaşıma açıldı. Şırnak'ın Silopi ilçesinde de açılan hendekler kapatıldı. YDG-H'liler tarafından güvenlik güçlerinin operasyonunu engellemek amacıyla daha önce açılan 100'e yakın hendek dün belediye ekiplerince kapatıldı.

DAĞDAN DÖNÜŞTE İLK ADIM KÜÇÜKLER

PKK'yaolağanüstü kongre çağrısı yaparak silahlı mücadeleye son verilmesini isteyen Abdullah Öcalan'ın çağrısı bölgede geniş yankı ve destek bulurken, ilk adım olarak, çözüm sürecinde dağa çıkarılan ve henüz suça bulaşmayanların geri gönderilmesi istenecek. Raporlara göre şu anda Irak ve Suriye'deki kamplarında oldukları belirlenen ve yüzde 87'si öğrenci olan 16 ile 25 yaş arasındaki bin 165 kişinin listesi, çözüm sürecinden sorumlu olan Yalçın Akdoğan'a sunuldu. Liste, çözüm sürecinin ilk adımı olarak, önümüzdeki günlerde hızlanacak olan İmralı-Kandil trafiğinde yer alacak heyete iletilecek. En geç 2 ay içersinde ve kademeli olarak Türkiye'ye dönmeleri sağlanacak olan bu kişiler, haklarında yakalama emri bulunmasına rağmen, hiçbir adli kovuşturmaya tabi tutulmadan evlerine gönderilecek. Ardından da silahlı güçlerin tasfiyesi gündeme gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber