Kış, yaş meyve sebzeyi zam şampiyonu yaptı

Şubatta mandalina, biber, patlıcan, ıspanak başta olmak üzere yaş meyve ve sebzelerin zam şampiyonu olmasının sebebi mevsimsel olarak üretimin azalması ve sert geçen kış mevsimi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Mart 2015 19:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kış, yaş meyve sebzeyi zam şampiyonu yaptı

Türkiye'nin yaş meyve ve sebze tüketiminin yaklaşık yüzde 40'nın, ihracatının da yaklaşık yüzde 25'inin karşılandığı Antalya'da kış mevsiminin sert geçmesi nedeniyle pazara yeterince ürün arz edilememesi sebze meyve fiyatlarını artırdı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, TÜİK verilerine göre bir ayda yaklaşık yüzde 28 artan mandalinanın mevsiminin zaten ocak ayında bittiğini söyledi. Demir, "Mandalina mevsimi sona erdi, yağmurdan dolayı zaten ürün de azdı. Pazarda gördüğünüz mandalinalar soğuk hava depolarında muhafaza edilen ürünler. Bu nedenle fiyat biraz yüksek" dedi.

Taze soğan ve ıspanak gibi yeşil ürünlerin üretiminin en zayıf olduğu dönemin de ocak ve şubat ayları olduğunu kaydeden Demir, "Ürün artık yorulduğu için bu aylarda üretim azalıyor, dolayısıyla piyasaya çok az bir ürün çıkıyor. Bu da fiyatın artmasına neden oluyor" diye konuştu.

15 güne kadar fiyatlar eski seviyesine inecek

Normalde hale günlük 200 kasa yeşil soğan girerken bu dönemde ancak 25-30 kasa ürün geldiğini kaydeden Demir, "Üreticiler yağışlı olmadığı zaman mahsullerini haftada 3 gün toplarken, olumsuz hava şartları nedeniyle bu dönemde ancak haftada bir kez toplayabiliyor. Dolayısıyla bize de ürün az geliyor" dedi.

Demir, sürecin geçici olduğunu, havaların ısınmasıyla ürünlerin canlanacağını ve bu ayın 15'inden itibaren ürünlerin bollaşmaya başlayacağını, fiyatların da eski seviyelerine ineceğini söyledi.

ATB Başkanı Çandır: "Fiyatların bu seviyelerde devam edeceğini düşünüyorum"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da Türkiye'nin yaş sebze meyve deposu Antalya'da bu yıl soğuk hava ve yağmurların etkisiyle üretimde ciddi daralmalar meydana geldiğini bildirdi.

Üretimdeki daralmanın pazar fiyatlarına yansıdığını kaydeden Çandır, "Bunun dışında dış ticarette Rusya pazarının daralmasını ihracatçı derinden hissediyor. Dolayısıyla bu da üreticiye yansıyor" diye konuştu.

Çandır, ayrıca üretim kaybının etkilerinin önümüzdeki aylarda da süreceğini ve fiyatların bu seviyelerde devam edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

TÜİK verilerine göre, şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 28,22 ile mandalinada gerçekleşmiş, bunu yüzde 27,72 ile dolmalık biber, yüzde 20,67 ile patlıcan, yüzde 15,04 ile fındık içi, yüzde 14,84 ile ıspanak ve yüzde 14,09 ile yeşil soğan takip etmişti.

Pazarın en pahalısı çilek

Antalya Toptancı Halinde geçen ay kilogramı 3,2-3,5 liradan satılan dolma biber 0,70 kuruş artarak bu ay 4-4,2 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Geçen ay kilogramı 3,3-3,6 liradan satılan sivri biber 4,104-5 liradan alıcı buldu.

Pazarın en pahalısı yeni hasat çileğin kilogramı 8 liraya kadar yükseldi. Geçen ay kilogramı 2,8-3,5 lira olan brokoli bu ay 6 liraya kadar yükseldi. Geçen ay kilogramı 2,9-3,3 lira arasında satılan patlıcan da 3,7-4,3 liradan satıldı.

Antalya Toptancı Halinde 3 Mart itibarıyla en düşük ve en yüksek sebze meyve fiyatları şöyle:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber