Vakıf Katılım Bankası bu yaz faaliyete geçecek

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Ertem, kuracakları katılım bankasının merkezinin İstanbul'da olacağını ve bankanın yaz aylarında faaliyete geçeceğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2015 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vakıf Katılım Bankası bu yaz faaliyete geçecek

- İlkay Güder

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, kuracakları katılım bankası konusunda, bu hafta sonu İslam Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu'nda görüşme olacağını, buradan 300 milyon dolar kredi alınacağını belirterek, merkezi İstanbul'da olacak bankanın yaz aylarında faaliyete geçeceğini bildirdi.

Ertem, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, BBDK'nın, " Vakıf Katılım Bankası A.Ş" adlı yeni birkatılım bankası kurulmasına izin veren kararının, Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Müracaatlarını yaptıklarını ve çok kısa sürede izin çıktığını bildiren Ertem, "Bundan sonrasında yapmamız gereken bunu aktif, canlı bir hale getirmek. Onun için de süreci günbegün takip ediyoruz. İzin çıktı ama bunu bir şirket kuracak. Şu aşamada katılım bankasının kurucusu olan şirketle alakalı süreci başlattık. Bu şirketin yüzde 100 sermayesi Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olacak. Yani Vakıflar Genel Müdürlüğünün temsil ettiği vakıflara ait olacak."

Vakıflar Genel Müdürlüğünün herhangi bir şirket kurabilmesi için Bakanlar Kurulu kararının gerektiğini vurgulayan Ertem, "Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı. Tahmin ediyorum ki çok kısa zamanda o da çıkacaktır. Bizim şirket kurmaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı geldikten sonra onun sürecine başlayacağız" dedi.

"Nisan ayında serbest bırakılacak"

"Bu hafta sonu, Cumartesi günü İslam Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu'nda konu görüşülecek. 300 milyon ABD doları kredi alınacak" ifadesini kullanan Ertem, şunları kaydetti:

"Geldiler, incelediler, baktılar ve görüşmeleri yapıldı. Bir aksilik çıkacağını zannetmiyorum, kredi verilecek. Tahmin ediyorum ki nisan ayında serbest bırakılacak. Biz de şirket için neler gerekiyorsa hukuki anlamda o süreci tamamlayacağız. Banka ondan sonra kendisi çalışmalarına devam edecek. Faaliyete geçmesi sanıyorum yaz aylarını bulacak, bankanın genel müdürlüğü de İstanbul'da olacak."

Bu durumun, kurum olarak ilk tecrübeleri olmadığına değinen Ertem, Vakıflar Bankasının kurucusunun kendileri olduğunu, Kuveyt Türk'te de yüzde 20 ortaklıkları bulunduğunu anlattı.

"Sermaye anlamında çok büyük ve güçlü bir banka olacak"

"Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak biz, Vakıflar Bankasından çıkıp, katılım bankasında büyümek istiyoruz" diyen Ertem, "Yoksa bir kurumun birden fazla bankaya sahip olması çok mantıklı değil. Bunu geliştireceğiz ve peyderpey de Vakıflar Bankasından çıkacağız. Vakıflar Bankasındaki hisselerimizi satacağız, Katılım Bankasına yük vereceğiz. Çok güçlü, çok büyük bir katılım bankası olacak. Yani hem sermaye anlamında çok büyük, hem de çok güçlü bir banka olacak" değerlendirmesinde bulundu.

BDDK'nın kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Vakıf Katılım Bankası A.Ş adlı yeni birkatılım bankası kurulmasına izin veren kararı, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Kararda, kurucu ortaklar Mazbut Vakıflar adına T.C Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid Han-ı Sani (II. Bayezit) Vakfı, Mahmud Han-ı Evvel bin Mustafa Han (I. Mahmut) Vakfı, Mahmud Han-ı Sani bin Abdülhamid Han-ı Evvel (II. Mahmut) Vakfı ve Murad Paşa bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı tarafından kurulan Vakıf Katılım Bankası A.Ş'nin sermayesinin 300 milyon ABD Doları karşılığı Türk Lirası olacağı belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber